Zadania z całek, pochodnych
Zuzanna: Mam pytanie do kilku zadań
a) y= (7x+7/x)7 * √x+√x y' = ? tu musimy policzyć pochodną i mam pewne wątpliwości
b) ∫ dx/ sinx + cosx jak to policzyć ?
c) ∫ ex *sinx dx = ? wiem że tu trzeba przez części ale nie wiem co gdzie
Mam prośbę o rozpisanie krok po kroku jak co zrobić. Z góry wielkie dzięki
8 lut 14:54
8 lut 15:03
Zuzanna: Bardzo dziękuję <3
8 lut 15:09
Zuzanna: A mam pytanie bo w tej całce jak się robi podstawienie
u = tg x/2
dx = 2/ 1+u2 du do tego momentu rozumiem ale potem mam
sinx = 2u/ 1+u2 ← skąd ?
cosx = 1−u2 / 1+u2 ← skąd ?
8 lut 15:51
8 lut 15:58
Zuzanna: No ok ale nadal niezbyt rozumiem tego przekształcenia na sinus , sorry jeśli jestem nie
ogarnięta, ale chce zrozumieć.
8 lut 16:04
Zuzanna: Jeśli dobrze rozumiem to po prostu jest wzór na to tak ? Czy źle to rozumiem ? Ja niezbyt
ogarniam to podstawienie uniwersalne
8 lut 17:16
8 lut 20:12