oblicz granice
john: | | 1+4+7+....+(3n−2) | |
lim |
| |
| | 5+7+9+....+(2n+3) | |
x→
∞
| | (3n−1)(3n−2) | |
zamiast |
| (tutaj (3n−2) pewni role n) . Pomoze ktos? |
| | 2 | |
7 lut 19:58
Adamm: | | 3n−2+1 | |
Sn= |
| *n ze wzoru na sumę ciągu arytmetycznego |
| | 2 | |
7 lut 20:00
john: ale ostatnim wyrazem ciagu jest (3n−2)
7 lut 20:03
Adamm: tutaj a
n=3n−2 oraz a
1=1
7 lut 20:04
john: hmm chodzilo mi oto ,iz wszystkich wyrazow jest (3n−2) wiec powinnismy wstawic to zamiast n,
ale juz zrozumialem swój błąd. Rodzi sie kolejne pytanie czy jesli licznik mialby taka postac
| | (3n−1)(3n−2) | |
1+2+3+...+(3n−2) to wtedy mozna byloby go zapisac w postaci |
| ? |
| | 2 | |
7 lut 20:16
Adamm: tak
wyrazów nie jest 3n−2 tylko n
7 lut 20:17
john: okay, dzieki za pomoc
7 lut 20:22
Jack: zawsze jak masz tego typu to mozesz sobie sprawdzic ile jest wyrazow
a
n = a
1 + (n−1)*r
czyli
wyraz ostatni = wyraz pierwszy + (n−1 ) * roznica
gdzie n to ta ilosc
7 lut 20:23