Bym był wdzięczny za pomoc:)
pitt: 1. Dany jest ciąg arytmetyczny (an), gdzie n≥1. Wiadomo, że dla każdego n≥1 suma n początkowych
wyrazów Sn=a1+a2+a3+...wyraża się wzorem: Sn= −n2+13
a) wyznacz wzór na n−ty wyraz ciągu (an)
b)Wyznacz liczbę n, dla której an=0.
2. W ciągu arytmetycznym sumę częściową można policzyć ze wzoryu Sn=(6n−n2)/3. Wyznacz wzór
ogólny wyraz ciągu i sprawdź, które wyrazy są większe od (−2).
3.Oblicz granicę :lim [1+4+7+...+(3n−2)] / [5+7+9+...+(2n+3)].
24 maj 07:01
Basia: Pomagam
24 maj 10:45
tim: Cześć Basiu
24 maj 10:49
Basia:
ad.1a
an = Sn − Sn−1 = −n2+13 − [−(n−1)2+13] = −n2+13+(n−1)2−13 =
−n2+(n2−2n+1) = −n2+n2−2n+1 = −2n+1
an = −2n+1
an=0 ⇔ −2n+1=0 ⇔ −2n=−1 ⇔ n=12 niemożliwe bo n∊ℕ
żaden wyraz tego ciągu nie jest równy 0
24 maj 10:49
Basia: Witaj Timuś ! Miłego dnia.
24 maj 10:49
tim: Tobie również i przyjemnych zadanek
24 maj 10:49
Basia: Zadanie 2 spróbuj zrobić sam. Tak samo jak zadanie 1.
ad.3
lim [1+4+7+...+(3n−2)] / [5+7+9+...+(2n+3)]
Licznik tego ułamka jest sumą ciągu a
n=3n−2
Jest to ciąg arytmetyczny bo
a
n+1−a
n = 3(n+1)−2−(3n−2) = 3n+3−2−3n+2 = 3
a1 = 1 r=3
| | a1+an | | a1+a1+(n−1)*r | |
Ln = |
| *n = |
| *n = |
| | 2 | | 2 | |
| 2a1+(n−1)*r | | 2*1+(n−1)*3 | |
| *n = |
| *n = |
| 2 | | 2 | |
Ln = (3n−1)*n2
Mianownik jest sumą ciągu b
n=2n+3
Jest to ciąg arytmetyczny bo
b
n+1−b
n = 2(n+1)+3−(2n+3) = 2n+2+3−2n−3 = 2
b1=5 r=2
| | b1+bn | | b1+b1+(n−1)*r | |
Mn = |
| *n = |
| *n = |
| | 2 | | 2 | |
| 2b1+(n−1)*r | | 2*5+(n−1)*2 | |
| *n = |
| *n = |
| 2 | | 2 | |
| 10+2n−2 | | 2n+8 | | 2(n+4) | |
| *n = |
| *n = |
| *n = (n+4)*n |
| 2 | | 2 | | 2 | |
Mn=(n+4)*n
lim [1+4+7+...+(3n−2)] / [5+7+9+...+(2n+3)] =
| | | | 3n−1 | |
limn→∞ |
| = limn→∞ |
| = |
| | (n+4)*n | | 2(n+4) | |
| | 3n−1 | | 3−1n | | 3−0 | |
limn→∞ |
| = limn→∞ |
| = |
| = 32 |
| | 2n+8 | | 2+8n | | 2+0 | |
24 maj 11:03
Magda: lim 2+4+6+...+2n
n→∞ 16n+8
16 gru 17:10
Magda: te 16n+8 ma być pod 2+4+6..2n Umie to ktoś
16 gru 17:11
hehe: Δ≈Δ
17 gru 22:26