Pytający: Jest to ciąg geometryczny.
https://matematykaszkolna.pl/strona/279.html
a
n=a
1*q
n−1
q
2014=q
n−1
n=2015
http://matematykadlastudenta.pl/strona/728.html
q<|1|, więc szereg:
jest zbieżny i jego suma to:
| | 8 | | 1 | | | |
∑n=1∞( |
| *( |
| )n−1) = |
| |
| | √3 | | √3 | | | |
| | 8 | | √3 | | √3+1 | | 8√3+8 | |
= |
| * |
| * |
| = |
| =4+4√3 |
| | √3 | | √3−1 | | √3+1 | | 2 | |
4+4
√3=4+
√48<4+
√49=4+7=11
Jako że wszystkie elementy ciągu geometrycznego a
n są dodatnie, suma pierwszych 2015 elementów
jest mniejsza od sumy powyższego szeregu geometrycznego.
S
2015<4+4
√3<11