matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równania wykładnicze
goopeq:
Zad 1.49. Rozwiąż równanie: c) (
3
√
4
4
√
4
)
6x+6
=8
1/3x
2
+3
6 lut 17:17
Pytający:
https://matematykaszkolna.pl/strona/186.html
((2
2
*(2
2
)
1/4
)
1/3
)
6x+6
=(2
3
)
1/3x
2
+3
(2
5/6
)
6x+6
=(2
3
)
1/3x
2
+3
2
5x+5
=2
x
2
+9
5x+5=x
2
+9 ...
6 lut 17:26