matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wzór skróconego mnozenia
Gtxxxx:
Jak rozpisać taki wzór skróconego mnożenia (−2x−6)
2
.? Nie wiem co zrobić z tym minusem przy −2x . Proszę o pomoc
6 lut 15:08
Jerzy:
= (−2x)
2
− 2*(−2x)*6 + 6
2
albo: = [(−1)*(2x+6)]
2
= (2x+6)
2
6 lut 15:17
XL:
https://matematykaszkolna.pl/forum/10926.html
6 lut 15:36