matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
Agata:
oblicz tg4x/tgx=1
5 lut 21:36
Pytający:
D:
π
x ≠
+kπ, k∊C
2
π
π
kπ
4x ≠
+kπ ⇒ x ≠
+
, k∊C
2
8
4
tgx≠0 ⇒ x≠kπ, k∊C tg4x=tgx tg4x−tgx=0
sin4x
sinx
−
=0
cos4x
cosx
cosxsin4x−sinxcos4x
=0
cosxcos4x
sin4xcosx−sinxcos4x=0
https://matematykaszkolna.pl/strona/1543.html
sin(4x−x)=0 3x=kπ
kπ
x=
3
kπ
π
π
kπ
x∊{
}\({
+kπ}∪{
+
}∪{kπ}), k∊C
3
2
8
4
π
2π
x∊{
+kπ,
+kπ}, k∊C
3
3
5 lut 23:51
Eta:
założenia : tg(4x)=tgx ⇒4x=x+kπ ⇒ 3x=kπ
π
x=k*
, k∊C
3
6 lut 00:11