Pb=2πrH −− max
H=2√R2−r2 , r∊(0,R)
P(r)=4πr√R2−r2
P'(r)=....... =0
....................
.........
i działaj
zaczęłam tak:
P=2πrH
H2+(2r)2=(2R)2 ⇒ H=2√R2−r2
P(H)=2πr*2√R2−r2=4π√r2(R2−r2)
D: r>0
H>0 2√R2−r2>0 r>−R r<R
r∊(0;R)
P(H) przyjmuje wartość największą tam gdzie f(H)=r2(R2−r2) przyjmuje największa
f(H)=0
r2(R2−r2)=0
r=0 r=−R r=R
i coś jest nie tak
Pb=2πrh z wzoru na powierzchnię boczną walca
| 1 | ||
( | h)2+r2=R2 z twierdzenia Pitagorasa | |
| 2 |
| R | ||
2xR2−4x3>0 ∧ x>0 ⇒ x< | ||
| √2 |
| R | ||
z tego wynika że istnieje ekstremum w punkcie x= | i jest to maksimum | |
| √2 |
| R | ||
walec ten ma promień podstawy równy | oraz wysokość √2R | |
| √2 |
dzięki !