stereometria i zadanie optymalizacyjne
Pati18773: Z kuli o promieniu długości R wytoczono walec o możliwie największej objętości. Wyznacz wymiary
walca.
Myślałam aby przyrównać do siebie objętość kuli i walca ale nie jestem pewna
1 lut 15:22
XL: walec o kwadratowym przekroju
1 lut 15:32
Pati18773: czemu tak ?
1 lut 15:34
Jack: Zakladamy ze wytoczono go bez zadnych strat, czyli objetosci sa rowne. ?
V
w = π r
2 h
V
k = V
w
pochodna itd
Tylko nwm czy o to chodzi w tym zadaniu, wytoczono walec...hmm
1 lut 15:49
Jerzy:
| | 4 | |
@Jack ... u Ciebie: Vk(r) = |
| πR3 ... i pochodna: V'k(r) = 0 |
| | 3 | |
1 lut 15:53
Pati18773: raczej muszą być jakieś straty bo dalej w zadaniu muszę policzyć jaki procent objętości kuli
stanowią odpady ale z tym dam sobie rade xd
1 lut 15:55
Jerzy:

I teraz licz...
1 lut 15:58
Pati18773: nie wiem co mi to daje
1 lut 16:01
Pati18773: a chwila chyba załapałam xd
1 lut 22:47
1 lut 22:53
Jerzy:
Uzależnij objetosc walca od jednej zmiennej − kąta.
1 lut 22:54
Pati18773: R jest dane wiec nie mogę tak ?
1 lut 22:55
Jerzy:
R to stała.
1 lut 23:19
Pati18773: no i nie uzależniłam od H ?
1 lut 23:21
Jerzy:
Uzależnij objetosc od kata jaki tworzy promien kuli z podstawa walca
1 lut 23:22
Jerzy:
A ilre Twoje H wynosi i jak się zmienia ?
1 lut 23:22
Pati18773:

mam takie rysunek
r=cosαR
1 lut 23:29
Mila:
Czy to jest dokładnie podana treść zadania?
2 lut 00:00
Mila:
Może tak?
W kulę o promieniu długości R wpisano walec o największej objętości....
2 lut 00:02
jc: Mila, nie wyobrażasz sobie, jak można wytoczyć z kuli walec?
| | Objętość kuli | |
Wzór Pati z 22.53 daje V= |
| , czy coś podobnego. |
| | √3 | |
2 lut 00:07
jc:
a= h/2
r2 + (h/2)2= R2
V = πr2h
R2/3=[r2/2 + r2/2+(h/2)2] / 3 ≥ [r4h2/16]1/3 = V2/3 /π2/3/24/3
Równość mamy dla r2=h2/2.
Wniosek V ≤ (π2/3 24/3 R2/3)3/2 = 4/3 πR /√3 = (obj. kuli)/√3
Skorzystałem z nierówności pomiędzy średnimi.
2 lut 00:26
Jerzy:
V
w = πr
2h = πR
2cos
22Rsinα = 2R
3cos
2αsin
2α
| | π | |
Funkcja osiąga maksimum dla α = |
| , czyli najwiekszą objetość ma walec |
| | 4 | |
o przekroju kwdratu.
2 lut 08:12
XL: no i wyszło na moje a tyle sie naliczyliście
2 lut 11:34
Jerzy:
To było wiadome z góry , ale uczeń nie może tak takiej odpowiedzi
2 lut 11:36
Pati18773: skąd jest sin2α ?
2 lut 13:34
Jerzy:
Pomyłka ..miało być: sinα
2 lut 13:35
Pati18773: Dobra. To teraz mam liczyć pochodną tego ?
2 lut 13:37
Jerzy:
Tak.
2 lut 13:43
jc:
Dla kwadratu mamy h=
√2R, r=R/
√2 V = πhr
2 = π R
3 /
√2.
W przypadku h=
√2r, r=
√2/3R, h=2/
√3 R, V=πhr
2 = π 4/(3
√3) R
3.
1/
√2 < 4/(3
√3)

Mój walec jest większy! Jest największy.
2 lut 13:44
Pati18773: dobra to jeszcze jak obliczyć pochodna cos2α bo tego w szkole nie miałam
2 lut 13:48
Pati18773: (cos2α)'=−2sin(α)cos(α)
2 lut 13:54
Pati18773: czy tak ?
2 lut 13:54
Jerzy:
Tak.
2 lut 13:56
Pati18773: pochodna wyszła mi V'=−4πR3cos2(α)sin(α)
2 lut 13:57
Jerzy:
Niestety nie tak.
2 lut 14:00
Pati18773: R3 zostaje bez zmian ?
2 lut 14:03
Jerzy:
To pochodna iloczynu: V'(α) = 4πR3*(cos2α*sinα)'
2 lut 14:05
Pati18773: a ja to wzięłam oddzielnie

dobra spróbuje coś wykombinować
2 lut 14:06
Pati18773: (cos2α*sinα)'=(cos2α)'*sinα+cos2α*(sinα)'=−2sinα*cosα*sinα+cos2α*cosα=−2sin2α*cosα+cos3α
2 lut 14:11
Jerzy:
Teraz dobrze.
2 lut 14:13
Jerzy:
Oczywiście stała przed nawiasem.
2 lut 14:14
Pati18773: a jak wyznaczyć dziedzinę ?
2 lut 14:16
Pati18773: tak tak stała przed xd
2 lut 14:17
Jerzy:
Wszystko na nic ... też się zasugerowłem,że to będzie kwadrat.
| | 2√3 | |
Walec ma najwiekszą objętość, gdy: H = |
| |
| | 3 | |
Tutaj masz rozwiazanie prostsze niż z kątem α:
https://www.zadania.info/289240
2 lut 14:27
Pati18773: czyli tak jak ja robiłam wcześniej wczoraj o 22.53
2 lut 14:29
jc: Rozwiązanie podałem przecież o 0:26.
Wcześniej wspomniałem, że wynik wynika również ze wzoru Pati z 22.53.
2 lut 14:32
Jerzy:
Dokładnie tak
2 lut 14:32
Pati18773: dobra to teraz się zrobi
2 lut 14:34
Pati18773:

Z kuli o promieniu długości R wytoczono walec o możliwie największej objętości. Wyznacz wymiary
walca. Jaki procent objętości kuli stanowią odpady ?
| | 1 | |
H2+(2r)2=(2R)2 ⇒ r2=R2− |
| H2 |
| | 4 | |
Szukamy r,H aby V była największa
V=πr
2H
| | 1 | |
r2>0 ⇒ R2− |
| H2 ⇒ H<2R ⋁ H>−2R |
| | 4 | |
H>0
dziedzina: H∊(0;2R)
| | 2√3 | |
V'(H)>0 dla H∊(0; |
| R) − funkcja rosnąca |
| | 3 | |
| | 2√3 | |
V'(H)<0 dla H∊( |
| R;2R) − funkcja malejąca |
| | 3 | |
| | 2√3 | |
to dla H= |
| R funkcja przyjmuje wartość największą |
| | 3 | |
procent jaki stanowią odpadki wyszedł mi po ciężkich obliczeniach 15.2%
2 lut 15:39
Pati18773: nie tak V(H) już poprawiam
2 lut 15:48
2 lut 15:50
Jerzy:
I terz policz jaki procent stanowi odpad.
2 lut 15:52
Pati18773: i teraz odpadki stanowią 42,2% czy to możliwe
2 lut 15:54
Jerzy:
| | √3 | |
Nie: (4/9√3πR3):(4/3πR3) = |
| *100% |
| | 3 | |
2 lut 15:56
Pati18773: a ja odejmowałam objetosc kuli − objetość walca
2 lut 16:03
Mila:
To w końcu rozwiązałaś to zadanie, bo tyle tu komentarzy..
2 lut 19:18
Pati18773: rozwiązane XD
3 lut 01:07
Jerzy:
Od objętośći kuli odejmij objętość walca, to będzie odpad.
Potem policz jaki procent objetości kuli stanowi odpad.
3 lut 09:20