geometria analityczna
zieleniec: Prosta k o równaniu y=ax+b gdzie aE(0,1) przechodząca przez punk P(−3,2) przecina dodatnią
półoś OY w punkcie A i ujemną półoś osi OX w punkcie B. Pole trójkąta OAB gdzie O(0,0) jest
równe 12,5.
a)Wyznacz równanie kierunkowe prostej k
4 lut 20:59
zieleniec: zrobiłem to tak
P(−3.2)
y=ax+b
2=−3a+b
b=3a+2
y=ax+3a+2
ax+3a+2=0
| | −9a2−12a−4 | |
25= |
| zał aE(0,1) można pomnożyć przez a |
| | a | |
25a=−9a
2−12a−4
9a
2+37a+4=0
Δ=1369−144
√Δ=35
a
2=−4
ale "a" powinno być większe od zera
4 lut 21:40
4 lut 21:58