geo analityczna
geometrykz: Prosta k o równaniu y= ax +b, gdzie a ∊ (0,1), przechodząca przez punkt P(−3,2) przecina
dodatnią półoś osi OY w punkcie A i ujemną półoś osi OX w punkcie B. Pole trójkąta OAB, gdzie
O(0,0) jest równe 12,5
a) wyznacz równanie kierunkowe prostej k
b) prosta m, która jest obrazem prostej k w jednokładności o środku O(0,0) i skali k=6,
przecina oś OY w punkcie D, zaś oś OX w punkcie C. Oblicz pole trapezu ABCD.
chciałbym jakieś wskazówki odnośnie podpunktu a;
widzę jedynie (

) coś takiego
y= (3+x)a+2 (

) oraz (−3+x)a+2b=0 (

)
nie mam kompletnie pomysłu i już głupoty wymyślam

proszę o wskazówki.
1 lut 01:16
Eve:
1 lut 09:38
geometrykz: tyle to ja wiem

a coś więcej? mnie wychodzą kompletnie złe proste.
1 lut 13:51
Eta:
y=ax+b i a∊(0,1)
| | |AO|*|BO| | | b | |
P(ABC)= |
| = 12,5 ⇒ b* |
| =25 ⇒ b2=25a ⇒ b= 5√a |
| | 2 | | a | |
k: y=ax+b i P∊k ⇒ 2= −3a+5
√a ⇒ ........ dokończ i pamiętaj ,że a∊(0.1)
b) trójkąty ABO i CDO podobne w skali k=6
to P(trapezu) = P(ODC)−P(OAC) =.....
1 lut 14:16
Eta:
Można też skorzystać z równania
odcinkowego prostej k ( jeśli znasz takie równanie
1 lut 14:20
geometrykz: dzięki Eto, chyba niedługo będę musiał Ci wysłać jakąś czekoladę albo dwie
| | 4 | |
a1=1 odpada, bo a∊(0,1) v a2= |
| |
| | 9 | |
b=5
√2 /
2
b)ABO~CDO
k=6 ⇒ k
2=36
P
CDO − P
ABO = 450 − 12,5 = 437,5
1 lut 15:03
geometrykz: b=5
√a
oczywiście
1 lut 15:04
pierdorzyciel: Przeproś albo zostaniesz zhackowany po adresie IP.
Twój adres IP: 192.168.1.1
Maska podsieci: 255.255.255.0
masz 10 minut, albo pożegnasz się z komputerem
28 lut 23:42