matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
:)
Klaudia:
Wazon w kształcie stożka napełniono wodą do 4/5 wysokości. Wykaż że woda zajmuje więcej niż połowa pojemności wazonu
4 lut 18:21
Pytający:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1003.html
1
V
wazonu
=
πr
2
H
3
1
4
4
4
64
V
wody
=
π(
r)
2
(
H) = (
)
3
V
wazonu
=
V
wazonu
>
3
5
5
5
125
1
V
wazonu
2
4 lut 18:56
Janek191:
Mamy
r
1
r
0,8 h*r
=
⇒ r
1
=
= 0,8 r
h
1
h
h
więc
1
1
1
1
V
w
=
π r
1
2
*h
1
=
π*(0,8 r)
*
0,8h = 0,512*
π r
2
*h >
V
s
3
3
3
2
4 lut 18:58