matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanie
Cezary:
prosze o pomoc
Oblicz współrzędne wierzchołka i miejsca zerowe funkcji f (x) = 2x
2
− 6x −1.
17 sty 13:46
Julek:
f(x) = ax
2
+bx + c więc : a=2 b= −6 c= −1 Δ = b
2
−4ac Współrzędne wierzchołka
−b
X
w
=
2a
−Δ
Y
w
=
4a
Miejsca zerowe: gdy Δ>0
−b +
√
Δ
x
1
=
2a
−b −
√
Δ
x
2
=
2a
gdy Δ = 0 miejscem zerowym jest wierzchołek gdy Δ<0 brak miejsc zerowych licz i ciesz się z życia
17 sty 13:50
jo:
https://matematykaszkolna.pl/strona/54.html
https://matematykaszkolna.pl/strona/79.html
17 sty 13:51
Cezary:
dzieki pozdro
17 sty 14:04