trojkat rozwartokatny
5-latek: W trojkacie rozwartokatnym najwiekszy bok ma 16cm a spodki wysokosci poprowadzonnych z
obtdwu jego konciw na pozostzle boki sa odlegle od wierzcholka kąta rozwartego o 2cm i 3 cm
Obliczyc dlegosci pozostzlych bokow (bez trygonometrii
Moze ktos zrobic rysunek do tego zadania ?
4 lut 00:50
Eta:
4 lut 01:08
5-latek: Dziekuje Ci
Dobranoc
4 lut 01:12
Metis:
4 lut 01:13
5-latek:

Poniewaz ma katy proste to wedlug mnie moge sobie narysowac okrag o srednicy AB bo mam katy
proste ADB i AEB
tak mysle
Teraz z twierdzenia o cieciwach przecinajacych sie w kole mam
3*x= 2*y
Ad
2= y
2−9
AD
2= 16
2−(3+x)
2=256−(9+6x+x
2)= 256−9−6x−x
2
y
2−9= 256−9−6x−x
2
y
2+x
2+6x−256=0
13y
2+36y−2304=0
Δ= 121104 ⇒
√Δ= 348
I taka jest odpowiedz do zadania
4 lut 17:14
5-latek: Pierwszse moje zdanie to maslo maslane ale chodzilo mi o to ze katy wpisane oparte na srednicy
sa proste
4 lut 17:15
4 lut 17:29
5-latek: Dobry wieczor
Eta 
dzieki za link .
Rozmawialem z corka i dlatego nie odpialem szybciej .
4 lut 18:20