okrag
Joanna: Z punktu A leżacego na okregu poprowadzono dwie cieciwy równej długosci
AK i AM. Wiedzac, że KM =4 i że punkty Ki M dziela okrag na dwie czesci w
stosunku 1:5, oblicz pole koła ograniczonego tym okregiem.
bardzo proszę o pomoc, z gory dziekuje
Pytający: https://matematykaszkolna.pl/strona/465.html
Niech S będzie środkiem okręgu.
r=|KS|=|MS|
Kąt środkowy oparty na mniejszym łuku wyznaczonym przez punkty K i M wynosi
Trójkąt KMS jest równoramienny (promienie okegu) i kąt pomiędzy ramionami wynosi 60
o => jest
to trójkąt równoboczny.
Zatem:
|KS|=|MS|=|KM|
czyli
r=|KM|=4
P=r
2π=16π