ttt
tade: kiedy suma dwóch wyrażen ma wartość stałą? potrzebne do zadania
3 lut 01:02
5-latek: napisz zadanie
3 lut 01:04
tade: uzasadnij, że dla każdej liczby x∊(−1;5) wyrażenie √4x2+12x+9+2√x2−12x+36 ma wartość
stałą
narazie to tylko wyciągnełem z pod pierwiastkow (2x+3)+2(x+6)
3 lut 01:05
5-latek: jesli juz to |2x+3| i 2|x+6|
√x2= |x|
3 lut 01:11
tade: | | a | | b | | a2+b2 | |
może coś takiego zastosować a+b = |
| + |
| = |
|  jakies pomysły? |
| | b | | a | | ab | |
3 lut 01:11
5-latek: Poprawka oczywiscie 2|x−6|
3 lut 01:13
tade: ale jestli x∊(−1;5) to mozna zdjac wartosc bezwzgledna i bedzie 2x+3+2(−x+6)=2x+3−2x+12=3+12=15
o i samo wyszło
3 lut 01:16
5-latek: teraz |2x+3|+2|x−6|=|2x+3|+|2x−12|
Teraz |2x+3| dla tego [rzedzialu =2x+3|
|2x−12| dla tego przedzalu = −(2x−12)= −2x+12= 12−2x
2x+3+12−2x=
3 lut 01:18
5-latek: I gitara
3 lut 01:19
tade: po algebrze ostatnie zadanie przed spaniem dowód geometryczny, jakos niemoge go rozgryźć a
pewnie jest łatwy, no nic dzieki
3 lut 01:20
5-latek: Pisz tem dowod
Mnie sie tez przyda ,
3 lut 01:35
3 lut 01:39
tade: Dany jest trójkąt ABC w którym BC = a. Z wierzchołka B poprowadzono środkową BD do boku AC.
Punkt S jest środkiem odcinka BD. Przez punkty A i S poprowadzono prostą, która przecieła bok
| | 2 | |
BC w punkcie P. Wykaż, że długosc odcinka CP jest rowna |
| a |
| | 3 | |
Postawiłem sobie za cel rozwiązac to zadanie bez pomocy wiec narazie nie prosze o takową.
Zerkne tez na zadanie które wysłałeś moze cos mi wpadnie do głowy
3 lut 01:43
tade:

Udało się

W trójkącie ADP:
Z=P+T
W trójkącie BCD:
2T+Z=2P
podstawiam
2T+P+T=2P
3T=P
| | 1 | | 2 | |
T= |
| P ⇒ trójkąt CPS = |
| P, mają taką sama wysokość wiec CP jest dwa razy dluższy od |
| | 3 | | 3 | |
PB
3 lut 12:38