witajcie robaczki : )
cynamonek:

Wykaż, że jeżeli środkowe trójkąta równoramiennego poprowadzone z wierzchołków przy podstawie
przecinają się pod kątem 120
0, to trójkąt jest równoboczny.
Chodzi o to abym udowodnił, że trójkąt P
1 jest równoboczny? γ=120
0 to α=β= 60
0 ?
31 sty 21:17
cynamonek: up
31 sty 21:43
5-latek:

Masz wykazac z e trojkat ABC jest rownoboczny (czyli α=β=γ=po 60
o
Wiemy ze kat DAB i kąt EBA maja po 30
o
Wobec tego nalezy udowodnic ze kąt CAD i kąt CBE maj tez po 30
o
Probowalem sobie wypisac wszystko ale nie mam pomyslu
31 sty 22:02
5-latek: Albo udowqodnic ze kąt AEB ma miare 90o bo wtedy kąt ADB ma tez miare 90o bo trojkaty
ESA i DSB sa przystajace na podstawie BKB
31 sty 22:07
===:
| | 2 | |
wykorzystaj fakt, ze punkt przecięcia środkowych dzieli je w stosunku |
| |
| | 1 | |
31 sty 22:15
5-latek: czesc

Napiszsesz to rozwiazanie ?
Ja dopiero zaczynam wiec jeszcze tego nie ogarniam wszystkiego
31 sty 22:23
===:
31 sty 22:32
Eta:

Można też tak:

h −− jest też środkową
Jeżeli trzy środkowe w trójkącie mają równe długości to trójkąt jest równoboczny
Należy wykazać,że h= 3x
trzy środkowe dzielą trójkąt na 6 trójkątów o równych polach
| | 1 | | x2√3 | |
P(ADS)= |
| *x√3*x= |
| |
| | 2 | | 2 | |
P(ABC)= 6*P(ADS)= 3x
2√3
| | 1 | |
oraz P(ABC)= |
| *|AB|*h ⇒ x√3*h=3x2√3 ⇒ h=3x |
| | 2 | |
zatem trzy środkowe mają długość 3x ⇒ ΔABC jest prostokątny
31 sty 23:18
Eta:
Miało być :
⇒ΔABC jest
równoboczny
31 sty 23:21
===:
nie chciałem odbierać IM radochy samodzielnego rozwiązania
31 sty 23:23
Eta:
31 sty 23:24
===:
31 sty 23:26
5-latek: Dziekuje za rozwiazanie
A jesli mozna to prosze dokonczyc tamto .
31 sty 23:42
5-latek: probowalem tez zrobic to z prostych rownoleglych przecietych sieczna ale kąty mi sie nie
zgdzaly
Np wychodzilo mi ze kat powinien miec 1500 ( ale to byl kat trojkata i drugi kat mial 30
wiec kicha
31 sty 23:45
Eta:

Inny sposób

Trójkąty ADB i ASE przystające z cechy (bkb)
.............................
31 sty 23:48
5-latek: ADB to linia
31 sty 23:51
Eta:
poprawiam chochlika
ADS i ASE
31 sty 23:52
Eta:
I to jest najprostszy dowód !
31 sty 23:54
5-latek: Naprawde chcialem tak kombinowac na poczatku z tymi trojkatami . ale nie te trojkaty wzialem
pod uwage .
Naprawde dziekuje
31 sty 23:55
Eta:
Na zdrowie

Ten pierwszy podałam tylko po to by:
przypomnieć
własności wynikające z podziału trójkąta środkowymi itp............
31 sty 23:58
Metis:
31 sty 23:58
Eta:
1 lut 00:00
5-latek: WItaj
Metis 
Teraz w poczuciu dobrze spelnionego obowiazku (chcialem pomoc i przy okazji sam sie nauczyc cos
moge isc spac
Dobranoc wszystkim
1 lut 00:02
1 lut 00:04
5-latek: Tak widzialem
1 lut 00:06
Metis:
1 lut 00:08
cynamonek: Dziękuję
1 lut 19:41