funkcja liniowa
qeeq: punkty a=(3,1) b=(7,3) są kolejnymi wierzcholkami kwadratu . ABCD Wyznacz wspólrzedne
wierzcholka C tego kwadratu.
31 sty 15:58
5-latek:

Ach funkcja liniowa

Trudno zrobic rysunek ?
Teraz sie zastanow ile bedzie takich punktow C ?
31 sty 16:53
qeeq: wiem, że trzeba rozpatrzeć dwa przypadki.
Obliczyłem długość boku AB z pitagorasa = 2
√5
z f. liniowej obliczylem b
1=3x+b
3=7x+b
x=0,5
b= −0,5 i dalej nie wim jak to zrobić
| 1 | |
myślałem o obliczeniu prostej prostopadłej do B, y= − |
| x+b ale co potem |
| 7 | |
31 sty 16:58
5-latek:

Bez wektorow (ale dlugi sposob )
1. Obliczenie dlugosci odcinka AB (co zrobiles juz
2. Z tego wiesz ze punkt C bedzie oddalony od prostej AB o d= 2
√5
3. Napisz rownie prostej AB w postaci ogolnej (czyli postaci Ax+By+c=0
4. Jest taki wzor na odleglosc dwocg prostych rownoileglych od siebie
Masz d i C ztego wyliczysz wspolczynniki C
1 prostych rownleglych do do prostej AB
Beda sie tylko roznily od rownania prostej AB tymi wspolczynnikami
5. Prosta prostopadle do AB i przechodzaca przez B (przecina obie proste w punktach C
Zrobilem tylko szkic do zadania zeby przedstawic idee rozwiazania
31 sty 17:13
Eta:

→ →
AB⊥BC i |AB|=|BC|
z warunku prostopadłości
→ →
AB=[4,2] to BC=[x−7, y−3]= [−2,4] lub [2,−4] ⇒
x−7= −2 i y−3= 4 lub x−7= 2 i y−3= −4
x=5 i y= 7 lub x= 9 i y= −1
C1(5,7) , C2( 9,−1)
podobnie D
1 i D
2 .........
31 sty 18:39
5-latek: Dobry wieczor
31 sty 19:03
Eta:
Witam
31 sty 19:32