graniastoslup prawidlowy czworokatny.
Marcin: https://postimg.org/image/lcokzwbuv Zalozmy, ze mamy obliczyc a i H, mamy podana przekatna bryly i cos kąta alfa . Na
fioletowo wszystko wychodzi fajnie, ale nauczycielka uzywa na lekcji zielonego, przez co zeby
obliczyc a musimy obliczyc najpierw p i uzyc wzoru na przekatna kwadratu, przez to rozwiazania
z dzisiejszych zajec sa calkiem inne niz odpowiedzi w podreczniku. Gdzie wkradl sie blad?
Mozna robic tak jak robi nauczycielka ? przepraszam za to "zielone", "fioletowo", mysle ze
kazdy zrozumie
30 sty 21:47
Mila:
Podaj treść zadania z podręcznika.
30 sty 21:52
yht:
gdzie jest podany "kąt alfa" ? bo zielony kąt alfa i fioletowy kąt alfa to nie są te same kąty
!
30 sty 21:52
30 sty 21:55
yht:
p nie może wyjść 10, bo ten zielony kąt nie jest tym kątem o który chodzi w zadaniu
właściwy kąt alfa to ten fioletowy
P = a*
√2
Pitagoras w Δ H, P, d
H
2 + (a*
√2)
2 = d
2
H
2 + 2a
2 = 26
2
Pitagoras w Δ H, a, przekątna ściany bocznej (oznaczmy ją p
b):
H
2 + a
2 = (p
b)
2
Trójkąt: p
b, a, d jest prostokątny, bo:
mając 2 równania
H
2 + 2a
2 = 26
2
H
2 + a
2 = (p
b)
2
pierwsze przedstawiamy jako
H2 + a2 + a
2 = 26
2
i podstawiamy
(pb)2
(p
b)
2 + a
2 = 26
2
stąd mamy pitagorasa w "fioletowym" trójkącie p
b, a, d
czyli Δ p
b, a, d jest prostokątny
P = a*
√2 → P = 10
√2
H
2 + P
2 = d
2
H
2 + (10
√2)
2 = 26
2
H = ...
30 sty 22:11
Marcin: a czy kat z plaszczyzna podstawy, a krawedzia podstawy rozni sie ? jesli mamy kat z plaszczyzna
to moze byc ten zielony?
30 sty 22:22
Marcin: nauczycielka najpierw podawala zadania z plaszczyzna, a potem z podrecznika z krawedzia, nie
zauwazyla i przez to ta pomylka, moglo tak byc?
30 sty 22:24
yht:
różni się
fioletowy − z krawędzią
zielony − z płaszczyzną, czyli jeśli kąt z płaszczyzną to zielony jest ok
30 sty 22:25
yht:
tak, na przez to ta pomyłka
30 sty 22:25
Marcin: dziekuje za pomoc
30 sty 22:26
Eta:
d
2= 26
2−10
2= 576
H=
√d2−a2=
√476=2
√119
P
c= 2a
2+4aH = .............
30 sty 22:38