Basia:
dorysuj przekatną ściany bocznej d
b
powstanie tr.prostokatny, bo przekatna ściany bocznej jest prosyopadła do krawędzi
podstawy
stąd:
cosα = a/D
a/26 = 5/13 /*26
a = 10
podstawa jest kwadratem
dorysyj przekatną tego kwadratu d
p
d
p = a
√2
dp=10
√2
przekatna graniastosłupa, przekatna podstawy i krawędź boczna b tworzą tr.prostokatny
stąd:
d
p2 + b
2 = D
2
{10*
√2)
2 + b
2 = 26
2
200 + b
2 = 676
b
2 = 476 = 2*238 = 2*2*119
b = 2
√119
P = 2a
2 + 4ab = 2*100 + 4*10*2
√119 =
200 + 80
√119 = 40(5 + 2
√119)