wielomian
wielomian: Wykaż, że dla każdego N \in N+ wielomian W(x) jest podzielny przez dwumian (x − r), jeśli:
a) W(x) = nx n+1 − (n−1)xn − 1, r = 1;
b) W(x) = x 2n−1 + 1, r = −1
prosze o wytłumaczenie jak takie zadanie nalezy wykonac
29 sty 13:39
Adamm: a) sprawdź W(1)
b) W(−1)
29 sty 13:41
29 sty 13:42
wielomian: nie wiem co zrobic z potegami n+1
29 sty 13:59
Adamm: nie wiesz ile to jest 1n ?
29 sty 14:01
wielomian: uproszcza sie?
29 sty 14:01
wielomian: zero?
29 sty 14:02
Adamm: jak nie wiesz to nie strzelaj
ile to jest 1*1*1*...*1 n razy
29 sty 14:03
wielomian: no 1
29 sty 14:05
Adamm: to ile to jest 1n ?
29 sty 14:05
wielomian: tez 1
29 sty 14:06
Adamm: z czym masz problem?
29 sty 14:06
wielomian: No nie wiem jak wymnożyc te potęgi nn+1 i jak dalej wyjdzie
29 sty 14:09
wielomian: wyszło mi tak:
n*1n+1−(n−1)1n−1=0
29 sty 14:10
Adamm: jakie n
n+1 ?

W(1)=n*1
n+1−(n−1)*1
n−1=n−(n−1)−1=...
29 sty 14:11
wielomian: a no rzeczywiscie czyli ta potęga zamienia sie w 1,ok juz rozumiem
to mam tak
n−n +1−1 =0
0=0
29 sty 14:14
wielomian: a jak mam taki przykład :
W(x)=x2n−1 +1 ,r=−1
to dobrze robie?
W(−1) = −12n−1 +1
−1+1=0
0=0
29 sty 14:21
Adamm: W(−1)=(−1)2n−1+1
29 sty 14:23
wielomian: no tak, czyli jest dobrze?
29 sty 14:36