Analiza mat.1.2 cd.
Metis: 1) Znajdź przedziały wypukłości i punkty przegięcia f(x)=x
2lnx
D: x>0
x∊(0,+
∞)
f'(x)=(x
2lnx)'= 2x*lnx+x
f"(x)=(2x*lnx+x)'= (2xlnx)'+x'= 2lnx+3
| | 3 | |
f'(x)=0 ⇔ 2lnx+3=0 ⇔ lnx=− |
| |
| | 2 | |
x=e
−3/2
f"(x)>0 ⇔ 2lnx+3>0 ⇔ x>e
−3/2
| | 1 | | 1 | |
Punkt przegięcia: ( |
| , f( |
| )) |
| | e3/2 | | e3/2 | |
| | 1 | |
Funkcja wklęsła dla x∊( |
| ,+∞) |
| | e3/2 | |
| | 1 | |
Funkcja wypukła dla x∊(0, |
| ) |
| | e3/2 | |

?
28 sty 20:26
Metis: Dobrze?
28 sty 21:04
Adamm: dziedzina ok
f' jest ok
f'' jest ok
miejsca podejrzane ok
punkt przegięcia ok
pomyliłeś wypukłość z wklęsłością
28 sty 21:15
Metis: Racja

Mam kolejne zadanko, pomożesz mi?
28 sty 21:17
Adamm: spróbujemy
28 sty 21:17
Metis: To są proste zadanka, ale od razu wstukuję − rozwiązuje je tutaj, dla sprawdzenia − nie wiem
czy dobrze

Oblicz pole powierzchni ograniczonej krzywymi xy=20 oraz x
2+y
2=41 w 1 ćwiartce układu
współrzędnych.
x, y>0
Zatem moje punkty przeciecia to 4 i 5.
Liczę więc całkę oznaczoną ∫
45 i teraz nie wiem jak bez rysunku, okreslić która funkcja
ogranicza obszar od góry , która od dołu.
28 sty 21:19
Adamm: nie musisz tego sprawdzać, wystarczy wartość bezwzględna z całki
28 sty 21:23
Metis: | | 20 | | 20 | |
Zatem: | ∫45( |
| −√41−x2)| mogę zapisać: | ∫45(√41−x2− |
| )| |
| | x | | x | |
28 sty 21:26
28 sty 21:26
Adamm: tak, oczywiście
28 sty 21:26
Metis: I teraz kolejne pytanie mogę też to zapisać o tak:
∫54 i potem zamienić na −∫45 ?
28 sty 21:27
Adamm: tak, chociaż nie wiem po co miałbyś
28 sty 21:28
Metis: To akurat pytanie niezwiązane z zadaniem , tylko gdyby pojawiło sie w jakims przykładzie
28 sty 21:30
Adamm: ∫abf(x)dx = −∫baf(x)dx
to jedna z właściwości całek oznaczonych
28 sty 21:30
Metis: I teraz tą całeczkę rozwiązać najpierw korzystając z addytywnosci a potem podstawienie dla
pierwszej z nich.
Tak najprościej ?
28 sty 21:34
Adamm: drugą można przez części, parę postów wyżej rozwiązał ją tak Mariusz
28 sty 21:37
28 sty 21:39
Adamm: i mówiąc "można" mam na myśli, powinieneś ją tak obliczyć
można oczywiście współczynnikami nieoznaczonymi, lub podstawieniem pod sinus,
lub cokolwiek, tak jest najłatwiej
28 sty 21:40
Metis: Jasne
Teraz kolejne:
| | √x | |
Obliczyć całkę: ∫ |
| i myśle jak najszybciej ją załatwić. |
| | √x+1 | |
28 sty 21:46
Jack:
| √x | | √x+1 −1 | | 1 | |
| = |
| = 1 − |
| |
| √x+1 | | √x+1 | | √x+1 | |
28 sty 21:47
Adamm: ta jest prosta, dla każdej całki składającej się z pierwiastków stopnia k1, ..., kn można
podstawić tn=x gdzie n to największa wspólna wielokrotność
w tym przypadku można t2=x
28 sty 21:48
Adamm: całki wymiernej o współczynnikach (x)1/k1, ..., (x)1/kn
przy czym k1, ..., kn są naturalne dodatnie
i wybór n to nie był dobry pomysł, bo n mam już w indeksie
28 sty 21:49
Adamm: i nie współczynnikach tylko zmiennych...
28 sty 21:50
Metis: Więc... jak ?
28 sty 21:50
Metis: Sposób
Jacka mi się podoba
28 sty 21:51
Jerzy:
Do rzeczy..
√x = t
x = t
2
dx = 2tdt
28 sty 21:52
Adamm: Jack jeszcze nic nie rozwiązał
28 sty 21:53
Jack:
| | 1 | |
calke z |
| to mozna np. tak |
| | √x+1 | |
t =
√x
t
2 = x
2tdt = dx
zatem
| | 1 | | 1 | | t | | t+1−1 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| *2tdt = 2∫ |
| dt = 2∫ |
| dt = |
| | √x+1 | | t+1 | | t+1 | | t+1 | |
| | 1 | |
= 2 * ∫ 1 dt − 2 ∫ |
| dt |
| | t+1 | |
| | 1 | |
oczywiscie ∫ |
| dt = ln|t+1| |
| | t+1 | |
i koniec
28 sty 21:53
Adamm: dobra, spróbuję ci tłumaczyć mniej jeśli chodzi o teorię a więcej o praktykę, bo w tłumacząc
teorię się po prostu gubię
28 sty 21:54
Jack: niepotrzebnie robilem, wlasciwie to w poscie 21:47
bo w 21:53 robilem dokladnie to samo... ehh
Jerzy oczywiscie ma lepiej
28 sty 21:54
Jerzy:
| | t + 1 − 1 | | 1 | |
... moja ... = 2∫ |
| dt = 2∫dt − 2∫ |
| dt =2t − 2lnIt+1| + C |
| | t+1 | | t+1 | |
28 sty 21:55
Metis: Pieknie

Dzięki
28 sty 22:06
Metis: Założmy, że mam takie podstawienie:
t=3√x
t3=x
zatem
3t2dt=dx?
28 sty 22:08
Jerzy:
Tak.
28 sty 22:09
Metis: t3=x2
3t2dt=2xdx ?
28 sty 22:10
Jack: tak
28 sty 22:10
Metis: Ok
28 sty 22:11
Jerzy:
Knot
28 sty 22:34
Jerzy:
Mòwię o pierwszej całce.
28 sty 22:36