Całka nieoznaczona
fasolus: Oblicz całkę nieoznaczoną z f(x)=√6x−x2
28 sty 12:21
Jerzy:
= ∫√32 − (x − 3)2dx
28 sty 12:31
fasolus: Niestety nie wiem co dalej dochodze do postaci 9*calka z √1−(x−33)2
28 sty 12:39
Adamm: | | 6x−x2 | | 1 | |
∫ |
| dx = (ax+b)√6x−x2+A∫ |
| dx |
| | √6x−x2 | | √6x−x2 | |
| 6x−x2 | | 3−x | | A | |
| =a√6x−x2+(ax+b) |
| + |
| |
| √6x−x2 | | √6x−x2 | | √6x−x2 | |
6x−x
2=6ax−ax
2+(ax+b)(3−x)+A
6x−x
2=6ax−ax
2+3ax+3b−ax
2−bx+A
a=1/2, b=−1,5, A=4,5
| | 6x−x2 | | 1 | |
∫ |
| dx = (0,5x−1,5)√6x−x2+4,5∫ |
| dx |
| | √6x−x2 | | √6x−x2 | |
3t=x−3
3dt=dx
| | 1 | | x−3 | |
∫ |
| dt = arcsin |
| +c |
| | √1−t2 | | 3 | |
| | 6x−x2 | | x−3 | |
∫ |
| dx = (0,5x−1,5)√6x−x2+4,5arcsin |
| +c |
| | √6x−x2 | | 3 | |
28 sty 12:42
Jerzy:
| | 9 | | x−3 | | 1 | |
= |
| arcsin( |
| ) + |
| (x−3)√6x − x2 + C |
| | 2 | | 3 | | 2 | |
28 sty 12:44
Mariusz:
Najlepiej przez części
Jeśli chcesz mieć całkę z funkcji wymiernej to podstawiasz
dla a>0
√ax2+bx+c=t−√ax
dla a<0
√a(x−x1)(x−x2)=(x−x1)t
W twojej całce podstawienie √6x−x2=xt
da całkę z funkcji wymiernej jednak wygodniej liczyć przez części
28 sty 12:50
fasolus: Mariusz czyli jak Ty byś to policzył przez części ?
28 sty 13:00
Jerzy:
| | x−3 | |
Masz dobrze, podstawiamy : t = |
| |
| | 3 | |
Liczymy całkę:
∫
√1−t2dt = ..
v' = 1 v = t
| | −t2 | | 1 − (1 − t2) | |
...= t*√1−t2 − ∫ |
| dt = t√1−t2 + ∫ |
| dt = |
| | √1−t2 | | √1−t2 | |
= t
√1−t2 + U{1}{
√1−t2dt − ∫
√1−t2dt ⇔
| | 1 | | 1 | |
2∫√1−t2dt = t√1−t2 + arctgt ⇔ ∫√1−t2dt = |
| t√1−t2 + |
| arctgt = C |
| | 2 | | 2 | |
i wróć do podstawienia.
28 sty 13:53
Mariusz:
| | x(3−x) | |
∫√6x−x2dx=x√6x−x2−∫ |
| dx |
| | √6x−x2 | |
| | 3x−x2 | |
∫√6x−x2dx=x√6x−x2−∫ |
| dx |
| | √6x−x2 | |
| | 6x−x2−3x | |
∫√6x−x2dx=x√6x−x2−∫ |
| dx |
| | √6x−x2 | |
| | x | |
∫√6x−x2dx=x√6x−x2−∫√6x−x2dx+3∫ |
| dx |
| | √6x−x2 | |
| | 3−x | | dx | |
2∫√6x−x2dx=x√6x−x2−3∫ |
| dx+9∫ |
| dx |
| | √6x−x2 | | √6x−x2 | |
| | dx | |
2∫√6x−x2dx=(x−3)√6x−x2+9∫ |
| |
| | √9−(x−3)2 | |
| | 1 | | dx | |
2∫√6x−x2dx=(x−3)√6x−x2+9 |
| ∫ |
| |
| | 3 | | | |
| | x−3 | |
2∫√6x−x2dx=(x−3)√6x−x2+9arcsin( |
| )+C1 |
| | 3 | |
| | 1 | | 9 | | x−3 | |
∫√6x−x2dx= |
| (x−3)√6x−x2+ |
| arcsin( |
| )+C |
| | 2 | | 2 | | 3 | |
28 sty 18:00
scared: o pierdziele, to studia? czy na toksykologii też taka matma będzie?
28 sty 20:54
Adamm: toksykologia to medycyna jak mniemam?
na medycynie zawsze jest dużo matematyki
28 sty 20:54
scared: Nie, na Uniwersytecie Wrocławskim jest kierunek Chemia i toksykologia sądowa, jestem w 2lo i
chciałabym tam studiować,jednak z matmą jest kiepsko, mam podstawe. Inne przedmioty idą mi b.
dobrze.
28 sty 20:58
Adamm: szczerze to nie wiem
na chemii na pewno będziesz miała całki, są one wszędzie na ścisłych przedmiotach
nie wiem czy akurat takie
ale takie całki są raczej dopiero po pewnym wprowadzeniu do całek więc od razu cię do
gotowanej wody nie wrzucą
28 sty 21:01
Adamm: jak bardzo sobie nie radzisz z matmą to możesz spróbować uczyć się trochę na zapas
jak chcesz się nauczyć całek to zacznij od granicy ciągu, zanim dojdziesz do całek
będziesz potrzebować pojęcia pochodnej, oraz granicy funkcji, do których potrzebujesz
granicy ciągu
przepraszam że powiedziałem "miała", przecież nie znam twojej płci
28 sty 21:06
Metis: 21 osób chętnych na jedno miejsce
28 sty 21:08
scared: dziękuję, trochę mnie podniosłeś na duchu. wiem, że wszystko się da, jeśli się chce

a z płcią to trafiłeś

a jakbyś nie trafił to nic by się nie stało
28 sty 21:09
scared: Metis wiem... dlatego jeśli nie uda mi się za pierwszym razem, postaram się poprawić maturę,
zobaczy się z czego. jeśli za drugim nie, pójdę na inny kierunek, bo mam też kilka innych na
oku, nie będę tracić całego życia na poprawianie matury

.
28 sty 21:12