zad
maciej: w pewnej klasie maturalnej jest o 40 % więcej dziewcząt niż chłopców
a)Oblicz prawdopodobieństwo tego ,że losowo wybrana osoba z tej klasy jest chłopcem
b)Oblicz,ilu uczniów liczy ta klasa ,jeśli prawdopodobieństwo losowego wyboru dwuosobowej
delegacji ,składającej sie z dziewczynki i chłopca ,jest równe 1/2
26 sty 16:09
Janek191:
x − ilość chłopców
x + 0,4 x = 1,4 x − ilość dziewcząt
a)
| | x | | 1 | | 10 | | 5 | |
P( C) = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | x + 1,4 x | | 2,4 | | 24 | | 12 | |
26 sty 18:26
26 sty 19:55