Prawdopodobieństwo
Simon: 3. W klasie jest 40% więcej dziewczynek niż chłopców.
A) Oblicz prawdopodobieństwo, że losowo wybrana osoba z klasy jest chłopcem.
B) Oblicz ile uczniów liczy ta klasa jeśli prawdopodobieństwo losowego wyboru dwuosobowej
delegacji, składającej się z dziewczynki i chłopca, jest równe 1/2.
14 paź 22:04
Simon: ODP. A) 5/12 ; B) 36. Ale jak do tego dojść?
Proszę o dokładne wyjaśnienia.
14 paź 22:06
Eta:
n −− ilość chłopców w klasie , n∊N+
1,4 n −−− ilość dziewczyn w klasie
2,4n −− ilość uczniów w klasie
a) A −− wybrano jednego chłopca |A|=n . |Ω|=2,4n
| | n | | 10 | | 5 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | 2,4n | | 24 | | 12 | |
b) B −− wybrano dwie osoby , 1 chłopca i 1 dziewczynę
| | | | 2,4n*(2,4n−1) | |
|Ω|= | = |
| = 1,2n(2,4n−1) |
| | | 2 | |
| | n*1,4n | | 1 | |
to : |
| = |
| ⇒ 7n=3(2,4n−1) ⇒ n=15 chłopców |
| | 1,2n*(2,4n−1) | | 2 | |
2,4n=2,4*15= 36 uczniów w klasie
14 paź 23:08
Eta:
Poprawiam zapis : |B|=n*1,4n
14 paź 23:11
Eta:
I co Simon? żyjesz? .............
14 paź 23:28
Hurwitz: Wiesz Eta, że zakładasz milcząco, że nie jest to np. niemiecka klasa...
14 paź 23:32
Eta:
14 paź 23:41
14 paź 23:41
Eta:
14 paź 23:43
Mila:
I dlatego Germany Caput.
21 lis 18:58