kombinatoryka
misfit11: ile jest liczb dwudziestocyfrowych ktorych suma cyfr wynosi 8, cyframi tej liczby moze byc
0,2,3,4,5,7,8,9
25 sty 16:51
Adamm: 0, 2, 3, 4, 5, 7, 8
25 sty 16:56
love98: jest 6 kombinacji tych liczb:
1. jedna 8 i dziewietnascie 0
2. dwie 4 i osiemnascie 0
3. jedna 5, jedna 3 i osiemnascie 0
4. dwie 2, jedna 4 i siedemnascie 0
5. jedna 2, dwie 3 i siedemnascie 0
6. cztery 2 i szesnascie 0
25 sty 16:58
misfit11: a jak policzyc ilosc tych liczb?
25 sty 17:06
Mila:
coś źle zapisałeś treść, 7 nie może wystąpić, bo nie ma jedynki w zestawie cyfr.
25 sty 18:02
misfit11: chodzilo o to ze cyfry naleza do tego zbioru, ale nie spelniaja warunku zadania
25 sty 20:53
misfit11: ze sobie trzeba ywbrac pasujace z tego zbioru
25 sty 20:55
Mila:
1)
8000..0 1 liczba
2)
| | 19! | |
4||40..0 |
| =19 liczb |
| | 18! | |
3)
5||30..0 19 liczb
3||50...0 19 liczb
4)
| | 19! | |
4||220...0 |
| =9*19 liczb |
| | 2!*17! | |
| | 19! | |
2||420..0 |
| =18*19 liczb |
| | 17! | |
5)
2||330..0 9*19 liczb
3||230..0 18*19 liczb
6)
| | 19! | | 17*18*19 | |
2||222000..0 |
| = |
| = 17*3*19 liczb |
| | 3!*16! | | 6 | |
sumuj sam, zobaczymy czy wyjdzie tyle ile w odpowiedzi, czy brakuje czegoś.
25 sty 21:08
misfit11: z tego co napisalas wyszlo mi 2053, odpowiedzi nie posiadam
25 sty 23:30
Mila:
Jeśli będziesz miał odpowiedź ( z lekcji, ćwiczeń?), to wejdź na forum i wpisz tutaj.
25 sty 23:37
25 sty 23:42
Mila:
Tu jest kilka ograniczeń i chyba będzie problem. A dlaczego chcesz inaczej ?
25 sty 23:49
26 sty 19:50