kombinatoryka
qsddd: Ile jest 100−cyfrowych liczb naturalnych o sumie cyfr równej 3?
22 sty 20:10
Adamm: 1. pierwsza cyfra to 3, jest jedna taka liczba
2. pierwsza cyfra to 2, jest 99 takich liczb (99 możliwych miejsc na 1)
3. pierwsza cyfra to 1, oprócz niej jedynie 2, jest 99 takich
| | | | 99*98 | |
3. 3 cyfry 1, jest | = |
| =4851 takich liczb |
| | | 2 | |
w sumie 4851+99+99+1=5050
22 sty 20:24
etna: Istnieją trzy sposoby zapisu liczby spełniającej warunki zadania:
Sposób 1.
W liczbie jest jedna cyfra 3 (na najwyższej pozycji) i pozostałe cyfry to zero: 300...0000
(łącznie 100 cyfr)
Jest tylko jedna liczba spełniająca ten warunek.
Sposób 2.
Największą cyfrą w liczbie jest 2, a oprócz niej jest jeszcze jedna 1 i reszta to zera.
Ustawiamy 1 albo 2 na najwyższej pozycji i drugą z cyfr na pozostałych 99 pozycjach.
| | | | |
Stąd ilość liczb wynosi | = 2*99 |
| | |
3. W liczbie są same jedynki. Ustawiamy jedynkę na najwyższej pozycji i pozostałe dwie na
kolejnych 99.
| | | | |
Stąd ilość liczb wynosi | =1*4851 |
| | |
W sumie liczb jest 1 + 198 + 4851
22 sty 20:28
22 sty 20:33
olo: michał uzasadnij proszę
22 sty 20:36
Mila:
Tych liczb jest tyle, ile rozwiązań w zbiorze liczb całk. nieujemnych równania:
x
1+x
2+....+x
100=3 , gdzie x
1≥1⇔
x
1+1+x
2+....+x
100=3 ⇔
x
1+x
2+....+x
100=2
kombinacje z powtórzeniami
22 sty 21:09
olo:
Dzięki za już i proszę o więcej...
Skąd (dlaczego) x1+1 w jednym z równań.
Co oznaczają symbole n, k we wzorze?
22 sty 21:39
Adamm: x1+1 ponieważ chcesz by wszystkie zmienne były całkowite nieujemne
n ma wynosić suma zmiennych, k to ilość zmiennych
22 sty 21:42
Mila:
x1+1 dlatego, że pierwsza cyfra nie może być równa 0.
22 sty 21:45
olo: Dziękuję
22 sty 21:45