Całka
helpmi: ∫1/2x
2+9x−5
Jak to rozwiązać? Odniosę się do tego zadania, bo już pojawiło się na forum:
https://matematykaszkolna.pl/forum/274947.html.
Lecz proszę wytłumaczcie mi, skąd w poście dodanym o 14:09, w równaniu autor zastosował
A+B=0? Czy nie powinno być A+B=1?
24 sty 12:13
24 sty 12:21
helpmi: Dzięki, o to mi chodziło
24 sty 12:23
helpmi: Jednak nie rozumiem

właśnie chodzi o ten moment Ax − A + Bx + B = 1 , skąd wiesz, że A+B=0,
oraz B−A=1?
24 sty 12:35
ICSP: Ax − A + Bx + B = 1
(A + B)x + B − A = 0*x + 1
Przypomnij sobie kiedy dwa wielomiany są równe.
24 sty 12:37
helpmi: Jezu, dzięki. No tak, x musi się wyzerować
24 sty 12:40
Jerzy:
Nie x , tylko współczynnik przy x.
24 sty 12:41