matematykaszkolna.pl
trygonometria kama: Mam taki problem w zadaniach typu sprawdź czy podane tożsamości są prawdziwe, zrobiłam wyszło mi zgodnie z odpowiedziami, ale niestety trzeba podać założenia i tu kompletnie nie wiem jak to zrobić.
 sin2α 
np.

=tgα wyszło mi to, ale co z założeniem
 1+cos2α 
brać trzeba licznik i mianownik pod uwagę tak ? czyli dziedzina sinusa to R a w mianowniku nie może być zero czyli: 1+cos2α≠0 i kompletnie nie wiem co dalej, próbuję gdzieś w necie znaleźć jakieś wyjaśnienie, ale nie ma. Może wy możecie mi pomóc
23 sty 20:43
Mila:
 π 
1) tgα istnieje dla α≠

+kπ
 2 
i 2)mianownik różny od zera⇔ 1+cos2α≠0⇔cos2α≠−1⇔
 π 
2α≠π+2kπ⇔α≠

+kπ
 2 
23 sty 20:49
kama: ok, tylko co się stało z "cos" tak po prostu ginie−trochę to dziwne jak na matmę, resztę załapałam co z tym cos.nawet w podręczniku nie ma założeńemotka
23 sty 20:54
kama: zginął "cosinus" ?emotka
23 sty 21:14
Mila: Nic nie zginęło. Czytaj uważnie.
23 sty 21:17
kama: rozumuję tak: 1+cos2α≠0 1 na drugą stronę cos2α≠0−1 cos2α≠−1 dzielę przez 2 za cos wstawić ..... x+2kπemotka ok wiem że żle to rozumię czyli nie zrozumiem dzięki chociaż Mila za chęci. Może znacie chociaż jakąś stronę gdzie są przykłady z wyjaśnieniami ?
23 sty 21:25
Mila: cos(2α)=−1 nie możesz dzielić przez 2. Dla jakiego argumentu cosinus ma wartość −1? cosπ=−1 wtedy zapiszemy: cos(2α)=cos(π+2kπ) 2α=π+2kπ /:2
 π 
α=

+kπ
 2 
Musisz popracować nad elementarnymi równaniami trygonometrycznymi.
23 sty 21:45
23 sty 21:46
kama:
 ctgα 
ok załapałam, a jeżeli w mianowniku będzie np.a jeśli

=cos2α to muszę
 tg2α−ctgα 
doprowadzić mianownik do jednego np.tg i wtedy zrobic założenie tak? w tym przykładzie w mianowniku wyszło mi tgα(1−tg2α) i dla tego robic założenie dla " tgα≠0 1−tg2≠0 czy dobrze ? i dalej na wykres będę patrzeć tak?
23 sty 22:01
kama: na marginesie dzielenie przez 2 to miałam na myśli to co Ty zrobiłaś czyli też podzieliłaś przez 2 emotka tylko lepiej to zapisałaś w drugim tłumaczeniu i cos po lewo masz przed nawiasem i po prawej stronie równania również przed nawiasem więc....emotka
23 sty 22:06
kama: dlaczego w pierwszym tłumaczeniu masz napisane:
 π 
α≠

+kπ
 2 
a w drugim:
 π 
α=

+kπ
 2 
23 sty 22:11
Mila: Argumenty funkcji cosinus dałam w nawiasie. Nie możesz pisać tg2 , każda funkcja trygonometryczna musi mieć argument.
23 sty 22:12
kama: zgadza się to bład przy pisaniu, ale spojrz na moje pytanie dlaczego raz napisalaś = a raz ≠ ?
23 sty 22:15
Mila: 21:45 napisałam jak rozwiązać równanie trygonometryczne, ponieważ z Twojego wpisu zrozumiałam, że źle dzieliłaś . 20:49 pisałam zastrzeżenia.
23 sty 22:16