trygonometria
kama: Mam taki problem w zadaniach typu sprawdź czy podane tożsamości są prawdziwe, zrobiłam wyszło
mi zgodnie z odpowiedziami,
ale niestety trzeba podać założenia i tu kompletnie nie wiem jak to zrobić.
| | sin2α | |
np. |
| =tgα wyszło mi to, ale co z założeniem |
| | 1+cos2α | |
brać trzeba licznik i mianownik pod uwagę tak ?
czyli dziedzina sinusa to R a w mianowniku nie może być zero czyli:
1+cos2α≠0 i kompletnie nie wiem co dalej,
próbuję gdzieś w necie znaleźć jakieś wyjaśnienie, ale nie ma. Może wy możecie mi pomóc
23 sty 20:43
Mila:
| | π | |
1) tgα istnieje dla α≠ |
| +kπ |
| | 2 | |
i
2)mianownik różny od zera⇔
1+cos2α≠0⇔cos2α≠−1⇔
23 sty 20:49
kama: ok, tylko co się stało z "cos" tak po prostu ginie−trochę to dziwne jak na matmę, resztę
załapałam co z tym cos.nawet w podręczniku nie ma założeń
23 sty 20:54
kama: zginął "cosinus" ?
23 sty 21:14
Mila:
Nic nie zginęło. Czytaj uważnie.
23 sty 21:17
kama: rozumuję tak:
1+cos2α≠0
1 na drugą stronę
cos2α≠0−1
cos2α≠−1 dzielę przez 2 za cos wstawić ..... x+2kπ

ok wiem że żle to rozumię czyli nie zrozumiem dzięki chociaż Mila za chęci.
Może znacie chociaż jakąś stronę gdzie są przykłady z wyjaśnieniami ?
23 sty 21:25
Mila:
cos(2α)=−1 nie możesz dzielić przez 2.
Dla jakiego argumentu cosinus ma wartość −1?
cosπ=−1 wtedy zapiszemy:
cos(2α)=cos(π+2kπ)
2α=π+2kπ /:2
Musisz popracować nad elementarnymi równaniami trygonometrycznymi.
23 sty 21:45
23 sty 21:46
kama: | | ctgα | |
ok załapałam, a jeżeli w mianowniku będzie np.a jeśli |
| =cos2α to muszę |
| | tg2α−ctgα | |
doprowadzić mianownik do jednego np.tg i wtedy zrobic założenie tak?
w tym przykładzie w mianowniku wyszło mi tgα(1−tg
2α) i dla tego robic założenie dla "
tgα≠0
1−tg
2≠0 czy dobrze ? i dalej na wykres będę patrzeć tak?
23 sty 22:01
kama: na marginesie dzielenie przez 2 to miałam na myśli to co Ty zrobiłaś czyli też podzieliłaś
przez 2

tylko lepiej to zapisałaś w drugim tłumaczeniu i cos po lewo masz przed nawiasem i
po prawej stronie równania również przed nawiasem więc....
23 sty 22:06
kama: dlaczego w pierwszym tłumaczeniu masz napisane:
a w drugim:
23 sty 22:11
Mila:
Argumenty funkcji cosinus dałam w nawiasie.
Nie możesz pisać tg2 , każda funkcja trygonometryczna musi mieć argument.
23 sty 22:12
kama: zgadza się to bład przy pisaniu, ale spojrz na moje pytanie dlaczego raz napisalaś = a raz ≠ ?
23 sty 22:15
Mila:
21:45 napisałam jak rozwiązać równanie trygonometryczne, ponieważ z Twojego wpisu zrozumiałam,
że źle dzieliłaś .
20:49 pisałam zastrzeżenia.
23 sty 22:16