Całki ;/
zielony: Witam czy ktoś byłby tak miły i zrobił mi te zadania kompletnie nie wiem jak sie za nie
zabrać
| | e1/x | |
∫ |
| dx −−−−>1/x to potęga e |
| | x2 | |
Oczywiście dziękuje za wszelką pomoc
23 sty 19:38
Janek191:
1) Zapisać pierwiastki w liczniku jako potęgi i wykonać dzielenie przez 6 x
13.
Następnie obliczyć sumę całek
23 sty 19:42
zielony: Czyli w 1 rozbijam całkę na 3 oddzielne i licze ale co z pozostałymi
24 sty 17:35
24 sty 18:11
jc:
| | x2 | |
∫ |
| dx = ∫ [(x+2)2 − 4(x+2) + 4](x+2)−1/3 dx |
| | (x+2)1/3 | |
=∫[ (x+2)
5/3 − 4 (x+2)
2/3 + 4(x+2)
−1/3 ] dx
= (3/8) (x+2)
8/3 − 4 (3/5) (x+2)
5/3 + 4(3/2) (x+2)
2/3
Sam podziel przez 3.
24 sty 18:16
jc:
9x2−6x+2 = (3x−1)2 + 1
wynik = (5/3) ln (3x−1 + √9x2−6x+2) sprawdź!
24 sty 18:18
jc:
∫ e1/x (1/x2) dx = − ∫ e1/x (1/x)' dx = − e1/x
24 sty 18:20
grzest: 2)
Podstawiając t=lnx, łatwo dojdziemy do całki
∫t
3e
−tdt .
Po trzykrotnym całkowaniu przez części, otrzymamy wynik:
| | log3(x) + 3 log2(x) + 6 log(x) + 6 | |
− |
| + C |
| | x | |
24 sty 18:26
jc: grzest, można od razu przez części, ani łatwiej, ani trudniej, no chyba że pamiętasz
gotowy wynik dla ∫tn et dt.
24 sty 18:30
piotr: | | P(t) | | P'(t) | | P''(t) | |
∫P(t)eatdt = eat[ |
| − |
| + |
| −...] + C, P(t) − wielomian stopnia n |
| | a | | a | | a | |
24 sty 18:55
piotr: | | P(t) | | P'(t) | | P''(t) | |
*poprawka w [ |
| − |
| + |
| −...] |
| | a | | a2 | | a3 | |
∫t
3e
−tdt = e
−t[−t
3−3t
2−6t−6] + C
24 sty 19:03
Mariusz:
| | dx | | dx | | dx | |
∫ |
| =∫ |
| =∫ |
| |
| | cos(x) | | | | | | π | | x | | π | | x | | 2sin( |
| − |
| )cos( |
| − |
| ) | | | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
| |
| | dx | |
∫ |
| |
| | | | π | | x | | π | | x | | 2tg( |
| − |
| )cos2( |
| − |
| ) | | | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
| |
√9x2−6x+2=t−3x
x= ...
dx=...
√9x2−6x+2=...
24 sty 19:08
jc: piotrze, ładna rzecz, nie znałem tego, dziękuję
24 sty 19:33