Pochodna
zadanko: pochodna z
prosze o pomoc
24 sty 14:23
Jerzy:
| | 1 | | cosx(1 − sinx) − (1 + sinx)(−cosx) | |
f'(x) = |
| * |
| |
| | 2√U | | (1 − sinx)2 | |
24 sty 14:26
jc:
= (1/2) ln (1+ sin x) − (1/2) ln (1−sin x)
| | 1 | | cos x | | cos x | | 1 | |
pochodna = |
| [ |
| + |
| ] = |
| |
| | 2 | | 1 + sin x | | 1 − sin x | | cos x | |
24 sty 14:29
Jerzy:
Sorry ... nie zauważyłem logaryrmu
| | 1 | |
... jeszcze całość trzeba pomnozyć przez: |
| |
| | √U | |
24 sty 14:30
zadanko: | | 1+sin(x) | |
możecie mi dokładnie wytłumaczyć |
| ? jak to się robi? |
| | 1−sin(x) | |
24 sty 14:52
24 sty 14:54
jc: zadanko, pochodną masz przecież policzoną krok po kroku o 14:29.
Chyba ułamki potrafisz dodawać.
Przydatne wzory:
ln a/b = ln a − ln b dla dodatnich a,b
(ln f)' = f'/f
(sin x)' = cos x
1 − sin2 x = cos2 x
Nic więcej nie potrzebujesz.
24 sty 14:57
zadanko: A czy nie ma tam jeszcze złożonej pochodnej z samego 1+sinx oraz 1−sinx ?
24 sty 15:31
Jerzy:
1 + sinx to nie jest funkcja złozona
24 sty 15:33