hmmm
Cynamonek: Wyjaśnić
Mam rozwiązanie :
https://matematykaszkolna.pl/forum/343214.html
Ale jak mogę ustalić czy jest taki kąt?
W poprzednich przykładach wychodziły mi α=60
0 a tutaj nie mogę nic stwierdzić dokładnie.
Czy mógłby mi powiedzieć czy istnieje taki kąt czy nie? Dodam, że w odpowiedzi piszę, że
istnieje
23 sty 13:02
ICSP: Podstawić i sprawdzić.
23 sty 13:08
Omikron: Tak jak Mila napisała, podstaw do pierwszego równania (sinx−cosx=...) i sprawdź czy zgadza się
wynik.
23 sty 13:08
Cynamonek: wynik się zgadza tak ale kąt określić nie mogę
23 sty 13:27
Cynamonek: w poprzednim zadaniu wychodzi mi Cos x=12 x = 600 i mam tg
√3 = 600
23 sty 13:28
Omikron: Nie określisz w tym przypadku dokładnego kąta i nie musisz tego robić, bo nie ma tego w
poleceniu.
23 sty 13:32
Cynamonek: czyli muszę po prost pokazać, że 2 strony są równe sobie tak?
23 sty 13:35
Cynamonek: sprawdzić czy istnieje taki kąt α Czyli musi zachodzić prawda L=P
23 sty 13:37
Omikron: Tak
23 sty 13:46
Omikron: A jak interesuje Cię jaki to kąt, to sprawdź w tablicy wartości trygonometrycznych.
23 sty 13:47
Cynamonek: Dziękuję bardzo ; ) ♥
23 sty 14:07
Cynamonek: Wrócę jeszcze raz do temu czy Tgx = sinx − cosx. Czy wyniki nie powinny się pokrywać? Bo tak
sprawdziłem czy występuje tożsamość tylko.
hmmmm... Wybaczcie, że tak męczę ale wolę spytać jeszcze raz niż potem nie wiedzieć i
powiedzieć, że tak było napisane
23 sty 18:23
Mila:
Wróć do poprzedniego wpisu.
23 sty 18:29