Nie mogę dojść jak to zrobić ;/
Cynamonek: sinx − cosx = 5 − 2 √67 i tgx= 5 √612
22 sty 22:57
Mila:
Jakie polecenie?
22 sty 23:06
Cynamonek: Sprawdź czy taki kąt istnieje
22 sty 23:11
Cynamonek: Rozrysowałem to na trójkącie i sinx wyszedł mi
105147 a cosx coś nie chce mi wyjść
22 sty 23:17
Cynamonek: Cosx = 6 √294147
22 sty 23:18
Mila:
sin
2x+cos
2x=1
| | 2√6 | | 5√6 | | 2√6 | | 5 | |
cosx= |
| i sin x= |
| * |
| = |
| |
| | 7 | | 12 | | 7 | | 7 | |
lub
| | 2√6 | | 5√6 | | −2√6 | | 5 | |
cosx=− |
| i sin x= |
| * |
| =− |
| |
| | 7 | | 12 | | 7 | | 7 | |
Podstaw do I wyrażenia :
22 sty 23:38
Mila:
Jeżeli ma istnieć kat x spełniający obydwa warunki to obliczone wartości sin x i cosx
muszą spełnić pierwszy warunek:
| | 5 | | 2√6 | | 5−2√6 | |
L=sinx−cosx= |
| − |
| = |
| =P⇔ że istnieje taki kąt x, |
| | 7 | | 7 | | 7 | |
że spełnione są obydwa warunki.
Drugiego roz. nie musimy już sprawdzać.
23 sty 18:34
Cynamonek: a jak bym rozpatrywał drugi warunek i by się nie zgodziło?
23 sty 19:11
Mila:
Miałeś wykazać , że istnieje odpowiedni kąt.
Jeżeli żaden warunek nie byłby spełniony to napisałbyś, że nie istnieje taki kąt.
23 sty 19:23