podobieństwo
piotrek:(matematyka:(:

Oblicz bok x, wiedząc że trójkąty są podobne.
22 sty 19:39
Farfocel: chyba 5 bo tam w tym drugim jest tyle
22 sty 19:42
Farfocel: Ale trzebaby jeszcze linijką pomierzyć dla pewności
22 sty 19:42
22 sty 19:43
Farfocel: MY tutaj nie mamy wyznaczyc zadnego k chyba tylko x
22 sty 19:44
Farfocel: Jak masz 5 lat to nie myl ludzi
22 sty 19:44
5-latek: Juz 5latki wiedza w przedszkolu ze k to skal podobienstwa

)
22 sty 19:46
Farfocel: Dalej nie widze związku, żadna skala i żadne k tylko x mamy policzyc ktore wynosi 5
22 sty 19:49
22 sty 19:56
5-latek: | | 5 | |
Mozesz tez zapisac z e k= |
| |
| | 2 | |
22 sty 19:57
piotrek:(matematyka:(: moze 5−latek sprawdzić talesa

22 sty 20:00
5-latek: To wroc do tego zadania
ILe w koncu wynosi x?
22 sty 20:18
piotrek:(matematyka:(: czli x to 5
22 sty 20:27
5-latek: 
Zobacz bok 1 trojkata ma dlugosc 2 bok drugiego trijkata ktory lezy naprzeciw boku 2 ma
dlugosc 5
Teraz jesli ozmaczymy bok 1 trojkata przez a d dgrugiego a
1 to skala podobienstwa k=
Teraz jesli oznaczymy dlugosc boku x przez b w 1trojkacie to w 2 trijkacie bok
proporcjinalmy do niego ma dlugosc 5
oznaczny go przez b
1
| | b | |
czyli musi byc k= |
| zeby trojkaty by podobne |
| | b1 | |
| | x | | 2 | |
k= |
| ⇒x= k*b1⇒ |
| *5= ? |
| | 5 | | 5 | |
22 sty 20:36
5-latek: A tak na logike by wziac
Zobacz ze narysowales oba trojkaty prostokatne rownoraniemme bo drugi trojkat ma obie
przyprostikatne rowne 5
Wiec aby te trojkaty byly podobne to 1 trojkat tez musi byc rownoramienny
22 sty 20:42
Alky: Ja liczyłem linijką i wychodzi mi 1 cm

Coś źle robicie

///
22 sty 20:57
5-latek: No to wezmy ceche podobienstwa KKK
jedn mamy prosty
W drugim trijkacie mamy oba ostre po 45o
jesli beda inne przyprostokatne w 1 trojkacie to beda te oba katy po 45o?
22 sty 21:01
piotrek:(matematyka:(: ja pojecia nie mam
22 sty 21:01
ALKY: Głupi Jesteś do x2
23 sty 01:53