ind zup
KKrzysiek: Ma ktoś zadania z indukcji ZUPEŁNEJ?
21 sty 22:05
jc: Wykaż, że liczba drzew o n ponumerowanych wierzchołkach wynosi nn−2
(można indukcyjnie).
21 sty 22:12
21 sty 22:19
KKrzysiek: jc na podstawie dwóch poprzednich wyrazów?
Zał ind, dla k
ak = kk−2
Teza ind:
an = nn−2
an = (n−1)n−3 + (n−2)n−4
21 sty 22:25
KKrzysiek: 5−latek, przyjrzę się nim, i napiszę wkrótce odpowiedź, przynajmniej się postaram
21 sty 22:26
jc: Chyba nie wiem, co to indukcja zupełna. Po prostu pomyślałem, że chcesz jakieś
trudniejsze zadanie z indukcji matematycznej.
21 sty 22:29
Adamm: zakładając że krok 1, 2, ..., aż do n−1 jest prawdziwy dowodzimy n−tego
tak pisze na wikipedii
21 sty 22:33
Adamm: jest napisane
21 sty 22:33
jc: No to moje zadanie pasuje.
Może coś prostszego. Każda liczba większa od jeden jest iloczynem liczb pierwszych.
21 sty 22:36
Krzysiek: Wykazać, że dla dowolnego n ∊ ℕ ∪ {0} wielomian:
wn(x)=(n+2)xn+2+(n+4)xn+1+xn+(−1)n,
ma podwójne miejsce zerowe dla x=−1.
21 sty 23:13