ind
KKrzysiek: 11/10n − (−1)n
I BAZA IND
n=0
11/100−(−1)0
11/0 spełnione
II ZAŁ IND (dla n=k)
11|10k−(−1)k
III TEZA IND ( dla k+1)
11| 10k+1 −(−1)k+1
10k+1 −(−1)k+1 = 10k *10+(−1)k = (11−1)10k + (−1)k = 11*10k − 10k +(−1)k = 11*10k
−(10k−(−1)k)
10k−(−1)k) − z zał, więc podzielne przez 11
11*10k − podzielne przez 11
21 sty 15:03
Adamm: ok
21 sty 15:04
KKrzysiek: rozwiązuje te zadania , które mi podesłałeś, jakbyś jeszcze jakieś miał, to chętnie przygarnę
21 sty 15:05
5-latek: ⋀n≥1 |sin nx|≤n|sinx| gdzie x∊R
21 sty 15:15
5-latek: Wykazac ze jesli x>0 to
Dla kazdego n≥3 x
n+(
√1+2x)
n≤(x+1)
n
Wykazac ze dla kazdego n≥1 i m≥1 i m<n
21 sty 15:23
5-latek: Wykazac z edla kazdej liczby naturalnej n≥1 liczba 11 jest podzielnikiem liczby n11−n
21 sty 15:31
Adamm: 5−latek, dla każdej całkowitej, będzie trudniej
21 sty 15:35
5-latek: Witaj

To moze sprobowac zrobic
21 sty 15:48
Adamm: cześć
21 sty 15:54
5-latek: I na koniec zeby dobic goscia takie

Wykazac z edla kazdego n≥1
| | n(n+1)(n+2)(n+3) | |
1*2*3+2*3*4+3*4*5+........+n(n+1)(n+2)= |
| |
| | 4 | |
21 sty 16:06