ciag dalszy przebiegu funkcji
OLa123: Oblicz granice:
lim (lnx)3−3lnx=
x→0+
lim (lnx)3−3lnx=
x→0−
Tutaj mam że istnieje asymptota x=0 ale skąd bo nie rozumiem..?
oraz wyznacz wartość funkcji f dla argumentu x=e f(x)=(lnx)3−3lnx tutaj wartośc ma być równa
−2, mi wychodzi 0
21 sty 21:50
Adamm: przy x→0− nie istnieje bo x>0
limx→0+ ln3x−3lnx = limx→0+ lnx(ln2x−3) = −∞
f(e)=(lne)3−3lne=13−3=−2
21 sty 22:05
OLa123: no ok..a czemu tej 3 nie mogę dać przed "ln" 3(lne)−3lne=?
21 sty 22:36
Adamm: bo jej nie ma we wnętrzu logarytmu, to sam logarytm jest potęgowany
21 sty 22:37
21 sty 22:38
OLa123: aa no tak

dziękuję po raz kolejny!
21 sty 22:40