Sprawdzenie całki.
ZielonyMatematyk.: Witam!
| | √4 − x2 | |
Mam takie coś: ∫ |
| dx. |
| | x | |
Podstawiłem: x = 2sin(t); dx = 2cos(t) dt.
Doszedłem do: 2∫
1tg(t)*cos(t).
Podstawiłem: u = tg
t2; t = 2 arctg u; dt =
21 + t2 du.
Policzyłem, rozbijając na ułamki.
| | 1 | |
Wyszło: 2ln|tg t2| + ln|1 + tg2 t2| + 16 |
| + C. |
| | 1+tg2 t2 | |
Zamiast t wstawiłem arcsin x.
I tu mam pytanie, czy dobrze zrobiłem? Nie chodzi mi tylko o to ostatnie zdanie, ale o
całokształt

.
21 sty 17:10
nah: a nie lepiej
podstawienie t
2 = 4−x
2 , 2tdt = −2xdx, −tdt = xdx
| | t*(−t) | | t2 | | 1 | |
∫ |
| dt = ∫ |
| dt = ∫dt + 4∫ |
| dt |
| | 4−t2 | | t2−4 | | t2−4 | |
| | 1 | | 1 | | | | | |
∫ |
| dt = ∫ |
| dt = ∫( |
| − |
| ) dt = |
| | t2−4 | | (t−2)(t+2) | | t−2 | | t+2 | |
= 1/4ln|t−2| − 1/4ln|t+2|
21 sty 17:20
Jerzy:
@nah .. .zgubiłeś znak − przed całką.
21 sty 17:31
ZielonyMatematyk.: A no łatwiej

. Jak bym na to wpadł, to pewnie od razu bym tak zrobił

. Dzięki!
21 sty 17:40
ZielonyMatematyk.: Mógł by mi ktoś jeszcze doradzić w sprawie tej całki?
Jak to w ogóle zacząć?
21 sty 17:43
piotr: | | x+1 | |
całka z |
| nie wyraża się przez funkcje elementarne |
| | (1−1/x)1/3 | |
21 sty 18:31
ZielonyMatematyk.: To co ja mam z tym zrobić?
21 sty 18:37
Mariusz:
∫x(1−x
−1)
−1/3dx+∫x
0(1−x
−1)
−1/3dx
dx=(−1)(1−t
3)
−2(−3t
2)dt
| | 2−t3 | 1 | 3t2 | |
∫ |
|
|
| dt |
| | 1−t3 | t | (1−t3)2 | |
Całkowanie przez części pozwoli zmniejszyć liczbę potrzebnych współczynników
22 sty 01:35
Mariusz:
Gdybyś chciał to dalej liczyć używając współczynników nieoznaczonych to byś miał
około dwanaście współczynników
Wydzielenie części wymiernej całki
| a5t5+a4t4+a3t3+a2t2+a1t+a0 | |
| + |
| (1−t3)2 | |
Rozkład na sumę ułamków prostych
| b2t2+b1t+b0 | | p | | qt+r | |
| = |
| + |
| dt |
| 1−t3 | | 1−t | | 1+t+t2 | |
22 sty 07:32
jc: Nie czytasz odpowiedzi do swoich pytań?
https://matematykaszkolna.pl/forum/343027.html
O 20:01 dałem wskazówkę, o 22:10 powtórzyłem.
Chcesz końcowy wynik, wpisz choćby do maximy.
System całkuje stosując studenckie metody, więc czasami zawodzi.
Pełny algorytm zaimpementowano chyba tylko w axiomie.
Oba programy ściągasz ze strony twórców, dostępne na wszystkie systemy.
22 sty 08:50
Weteran: Drogi Piotrze,
Jezeli nie znasz poprawnej odpowiedzi to prosilbym jednak o nieudzielanie się. Jak juz
wczesniej pisalem, 20 lat temu takie cos bylo na maturze podstawowej.
Drogi ZielonyMatematyk
Musze sie w tym momencie zgodzic z drogim jc. Po co wysylasz zadania, skoro potem nie czytasz
odpowiedzi. Z tego co widzialem, to znalazly sie tam 3 albo nawet 4 dobre rozwiania, w tym
moje...
22 sty 10:02
jc: Będę bronił ZielonegoMatematyka. W tak długiej dyskusji, jak poprzednia, łatwo się
pogubić.
22 sty 10:36
Weteran: Drogi jc,
Byc moze owszem, lecz tez nie do konca. Jezeli zaklada sie jakis temat na tego typu forum to
trzeba sie liczyc z tym, ze pasjonaci matematyczni (albo Adamm lub Jerzy) wezmą udzial w
dyskusji.
Nalezy sledzic swoj temat by znalezc optymalne rozwiązanie. Chociaz wiadome, studia teraz musi
miec kazdy, ale nie kazdy kto studiuje musi to wiedziec... Takie to czasy nastaly
22 sty 10:43
ZielonyMatematyk.: Witam!
Zważcie proszę Panowie na czasy wysłania moich zapytań... .
Tu pytanie zostało wysłane wcześniej. Jednakże, aby czytelność forum lepszą zachować, przy
pisaniu większej ilości całek napisałem i tą jeszcze raz.
Niestety tu się nie dało jej już skasować

.
Dziękuję za rozwiązania oczywiście
.
Zapewniam, że nie mam zamiaru komentować, odpowiadać, czy brać pod uwagę żadnych ataków
personalnych skierowanych w moją stronę. Nie uważam też za konieczne komentowanie wzmianek o
konieczności posiadania
dyplomu inżyniera czy jej braku.

.
22 sty 13:01
jc: To ja głupio napisałem. Teraz zauważyłem, to ktoś inny spytał, czy wynik wyraża się
przez funkcje elementarne.
Dodam, że na ogół atmosfera na forum jest niezwykle mila, a takie dyskusje zdarzają
się wyjątkowo.
Jeszcze raz zachęcam do korzystania z programów algebry komputerowej i programów
rysujących wykresy.
22 sty 14:27