Jak te całki ruszyć?
ZielonyMatematyk.: Witam!
Mam problem z kilkoma całkami ( nie wiem za bardzo jak zacząć nawet je rozwiązywać
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
):
| x+1 | | 1 | |
2) ∫ 3√ |
| |
| dx. |
| x−1 | | x+1 | |
| x3 + x2 + 1 | |
4) ∫ |
| dx. |
| √x2 −9 | |
| 2x2 + x + 2 | |
5) ∫ |
| dx . |
| √1+x2 | |
| − sin (4x) | |
6) ∫ |
| dx. |
| √6 + 2cos(2x) | |
| x2 | |
7) ∫ |
| arctg(x) dx. |
| 1+x2 | |
| 4ex + 6e−x | |
8) ∫ |
| dx. |
| 9ex − 4e−x | |
Wdzięczny będę za jakąkolwiek pomoc
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
.
21 sty 18:36
Jerzy:
| x2 + 1 − 1 | | 1 | |
7) = ∫ |
| dx = ∫dx − ∫ |
| dx = ...? |
| x2 +1 | | 1 + x2 | |
21 sty 18:38
Jerzy:
| sin(2x)cos(2x) | |
6) = −2∫ |
| dx |
| √6 + 2cos(2x) | |
Podstawienie: cos(2x) = t
21 sty 18:41
Jerzy:
Poprosić asystenta, aby Wam pokazał jak to policzyć.
21 sty 18:42
Jerzy:
To było do całki 1)
21 sty 18:43
Jerzy:
| ex + e−x | |
8) Wskazówka: ∫ |
| dx = ln|ex − e−x| + C |
| ex − e−x | |
21 sty 18:45
ZielonyMatematyk.: Dzięki!
| 1 | |
7) ∫dx − ∫ |
| dx = x − arctg(x). Tylko dalej nie wiem, jak ten arctg(x) co przez niego |
| 1+x2 | |
było mnożone zniknął?
21 sty 18:45
Jerzy:
Przepraszam ... w 7) nie zauważyłem arctg(x).
21 sty 18:47
Weteran: co do pierwszej całki, to drogi Januszu chyba czas zawiesić kalkulator na kołku i przejść na
emeryturę.
Wydaje mi się, że nie powinieneś pomagać ludziom, gdy nie potrafisz rozwiązać prostej całki,
którą 20 lat temu rozwiązałbyśrednio rozgarniety uczen liceum ogólnokształcącego o profilu
humanistycznym...
Przepraszam, ale czasami trzeba byc brutalnym
![emotka](emots/1/smutny.gif)
...
21 sty 19:00
Weteran: Przepraszam, nie Januszu tylko Jurku
21 sty 19:00
ZielonyMatematyk.: To jednak jest jakiś w miarę normalny sposób na rozwiązanie tego?
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
.
21 sty 19:03
Weteran: Zdecydowanie tak!
21 sty 19:03
Jerzy:
Pokaż zatem mistrzu, jak rozwiązać całkę nr 1)
Chętnie się nauczę
21 sty 19:03
Adamm: Weteran, powiedział że nie potrafi tego rozwiązać?
nie trzeba być brutalnym, to jest po prostu chamstwo i szczyt bezczelności, żadna brutalność
21 sty 19:06
Jerzy:
Poczekaj Adamm .. .popatrzymy na mistrza.
21 sty 19:07
Weteran: Drogi Jurku serdecznie przepraszam, jezeli Cie urazilem. Jednak boli mnie spadek poziomu
polskich matematyków. Przeciez mamy piekne tradycje: Banach oraz inni znakomici lwowscy
matematycy. Przepraszam rowniez Ciebie Adamm jednak nie podoba mi sie twoj atak na moją osobe.
Wydaje mi sie nawet ze slowo brutalnosc jest na wyrost. Po prostu te całki to jest poziom
matury podstawowej sprzed 25 lat.
21 sty 19:10
KKrzysiek: "Weteran" to chyba lwg.
21 sty 19:11
Jerzy:
Drogi Weteranie ... rozwiązałem w swiom życiu pewnie 1000 całek, ale z tą
mam problem.Proszę zatem pokaż jak to się robi. Z góry dziękuję.
21 sty 19:13
Weteran: Kkrzysiek, pozdrawiam motocyklistyczną rodzine! Lwg
21 sty 19:13
Adamm: aha, na twoją osobę ci się nie podoba, bardzo uczciwie, Jerzego ty oczywiście możesz
atakować
nadal nie rozwiązałeś pierwszej z całek, dopóki tego nie zrobisz pozostajesz w mojej opinii
zwykłym hipokrytą
21 sty 19:13
'Leszek: Dla calki 6) lepsze podstawienie byloby
( 6 +2cos(2x) ) = t2
Wowczas −4sin (2x) dx = 2t dt
Czli calka jest postaci ∫ (0,5 t2 − 3) dt
21 sty 19:15
Adamm: oczywiście, wynik ma być w postaci skończonej ilości funkcji elementarnych
żadne szeregi nie są dla mnie odpowiedzią
21 sty 19:16
Weteran: Drogi Jurku i tu jest pewnie problem. Na jakim jestes poziomie edukacji, ale zanim obronisz
licencjat to powinienes zdziesięciokrotnic tą liczbę.
Drogi Adamm, nie zgodze sie z toba. Prosze pokaz mi, w ktorym miejscu zaatakowalem Jurka? Zycie
nauczylo mnie, aby nie przejmowac sie cudzymi opiniami. Jednak Za momencik wrzuce rozwiązanie
21 sty 19:16
Jerzy:
Racja Leszek .... lepsze.
21 sty 19:16
Jerzy:
Jak ja kolego kończyłem studia, to Twoi rodzice chodzili za rączkę do kina.
21 sty 19:17
Andrzej2132: Adamm i Jerzy proszę, uspokójcie się. Wiem, że pojawienie się na forum nowego usera jak
Weteran o wyższym iloczynie inteligencji od was może budzić dysonans poznawczy ale naprawdę
zachowajmy kulturę wypowiedzi.
21 sty 19:17
Mila:
Nie widzę takich całek , jak ta (1) na żadnej maturze. Były na ogół proste całki,
uczeń miał znać kilka wzorów, były proste zastosowania.
21 sty 19:22
Weteran: Drogi Jerzy,
Dostalem kolejny cios... Jest dla mnie bardzo przykra forma twojej wypowiedzi. Dodatkowo jezeli
moge prosilbym o brak wycieczek personalych oraz ironicznych zwrotów per kolego.
Do tego przywolujesz obraz rodziców, ktorych nigdy nie poznalem. Jest to bardzo przykre.
Ludzie, ktorzy są wyksztalceni i powinni być chlubą narodu powinni po trzykroc zastanowic sie,
zanim zaatakują drugą osobe!
21 sty 19:24
ZielonyMatematyk.: Jak by było mi wiadome, że do kłótni te całki doprowadzą, to bym ich nie wrzucał,
a tej 1 to już na pewno.
![emotka](emots/1/smutny.gif)
.
21 sty 19:34
Adamm: ZiolnyMatematyk, to nie jest kłótnia, pan Weteran gada po prostu sam ze sobą,
widocznie z psychiatryka już wypuszczają
21 sty 19:36
Weteran: Drogi ZielonyMatematyku,
Niestety kosci zostaly rzucone. Kto mogl przewidziec, ze Jerzy posunie sie tak daleko. Chociaz
jak napisalem wczesniej, wybaczam! Wybaczam, a co wiecej uwazam, ze fakt iz nie potrafi
rozwiazac tej calki nie czyni go gorszym czlowiekiem.
21 sty 19:37
Weteran: Drogi Adamm,
Zdecydowanie widze, ze szukasz zaczepki. Uzyje jednak slow wielkiego polskiego poety Juliana
Tuwima:
Próżnoś repliki sie spodziewal,
Nie dam ci prztyczka ni klapsa.
Nie powiem nawet "Pies cie ...",
Bo to mezalians bylby dla psa.
Przykro mi ze tak znizasz poziomy dyskusji na tym forum
![emotka](emots/1/smutny.gif)
, ktory daje wiele dla mlodych
pasjonatow krolowej nauk.
Drogi ZielonyMatematyk
Prosze cie, nie bierz z nich przykladu. Jako przyszly inzynier musisz miec zasady i kulture
wypowiedzi!
21 sty 19:41
Adamm: nadal nie doczekaliśmy się twojego rozwiązania całki numer 1
skoro masz czas na rozmowę, widocznie już rozwiązałeś tą całkę
proszę, przedstaw nam nisko ułożonym tą całkę, bo ty jesteś przecież taki wspaniały, o wielki
21 sty 19:43
Weteran: DROGI ADAMM
Dlaczego insynuujesz mi wspanialosc i wielkosc, a ja przeciez pisalem, ze nieumiejetnosc
rozwiazania tej calki wcale nie czyni nikogo gorszym.
Nie podoba mi sie ironiczny ton twojej wypowiedzi...
21 sty 19:46
Adamm: skoro masz czas na rozmowę, widocznie już rozwiązałeś tą całkę
21 sty 19:46
Weteran: Drogi Adamm,
Nie mylisz się. Tylko czekam, aż wnusia Martynka wpisze to w internet
21 sty 19:48
jc: Pierwsza całka nie jest taka straszna.
1−1/x = t3
x = 1/(1−t3)
dx = 3t2/(1−t3)2 dt
I mamy całkę z funkcji wymiernej. Można policzyć, tylko po co?
21 sty 20:01
Cmoker: Oj panowie dużo gadania, mało konkretów. Weteran jesteś jak krowa która duża ryczy a mało daje
mleka.
Adam i Jurek wy naprawdę uważacię TAKĄ całkę za trudną? Oj poziom forum chyba leci na łeb na
szyję....
Na szybko przerachowałem w paincie:
http://i.imgur.com/NNOLr6e.png
Oczywiście nie zapomnijcie o stałej na końcu. Naturalnie w założeniach określiłem, że funkcja
jest hipergeometryczna a x jest pozytywne.
Taką funkcję to nawet ty Adamm powinieneś dać sobie radę ( z licznikiem 1000 całek na koncie).
Weteran czekam dalej na twoją metodykę rozwiązania ale nie ma szans w porownaniu do mojej
![emotka](emots/1/mruga.gif)
.
21 sty 21:21
Mila:
Cmoker za pomocą wolframu też obliczyłam szybko.
Wyjaśnij po kolei , napisz tu rozwiązanie.
21 sty 21:54
jc: Mila, tak jak wyżej napisałem da się to jakoś scałkować.
Wynik wyraża się przez arctg i ln (bo nic innego nie powstanie z funkcji wymiernych).
| 1 + 1/(1−t3) | | 3t2 dt | |
= ∫ |
| |
| |
| t | | (1−t3)2 | |
Jak chcesz zobaczyć wynik w zwykłej postaci użyj choćby maximy
(program wykorzystuje naiwne algorytmy).
21 sty 22:10
Weteran: Drogi Cmoker,
Raczysz sobie kpic, chociaz zauwazalny jest u ciebie dobry tok rozumowania, ale troche sie nie
zgodze.
O 21 Martynka wrzucila rozwiązania, ale ktos usunąl... Wszystko bylo rozpisane.
Czy moglbys mi podrzucic link do tego painta, bo widze ze mozna fajnie rownania wypisywac.
21 sty 22:27
Mila:
Dziękuję
JC, widziałam, ale dziś nie mam nastroju, aby to rozwiązywać.
( Przecież ja już nic nie muszę)
Bawi mnie ta dyskusja. Pozdrawiam
21 sty 22:49
Weteran: Droga Milu,
Najserdeczniej przepraszam, ale post w ktorym piszesz ze "przeciez ja nic nie musze" z
definicji nie wnosi nic do dyskusji.
Dodatkowo, nie widze nic zabawnego w tej dyskusji, gdzie atakuje sie moją osobe ze wszystkich
stron.
Dziekuje mimo wszystko za pozdrowienia i rowniez pozdrawiam.
22 sty 09:24
Alky: Przypadkiem natknąłem się na ten post który mimo tego co pisze Weteran w ostatnim komentarzu (
" nie widzę w tym nic zabawnego") troszkę mnie jednak rozbawił. Ostatnio coraz częściej widzę
tu jakieś "baity" czy jak kto woli zwyczajnie prowokacje. Trochę więcej dystansu. Przyszedł
jakiś cwaniak pod nowym nickiem i wywołał za przeproszeniem ( bo inaczej tego nie nazwę )
gównoburzę. Nie mówię tu jako jakiś wybitny matematyk, ale zwyczajna osoba . A tak swoją drogą
zaciekawił mnie post użytkownika Andrzej2132 21 sty 19:17 (osoba mająca jedynie 1 − ten − post
na swoim koncie) która tak zachwala Weterana (zupełnie przypadkiem używa też podobnego
oficjalnego języka). Generalnie tak tylko mówię, żeby nie wdawać się w takie głupie i
bezsensowne rozmowy ( choć niektóre są całkiem zabawne) bo jest tego ostatnio troche na tym
forum. Pozdrawiam cieplutko
23 sty 00:40
KKrzysiek: @Alky, nie potrzebnie sobie podnoszą ciśnienie...
23 sty 01:57