Oblicz wartości
niewiedzący: Proszę o wyjaśnienie na tych konkretnych przykładach sposobu liczenia:
b) arc sin(sin6)
c) arc cos(cos2)
20 sty 13:22
Jerzy:
Wskazówka:
Dla : x ∊ (0;90o)
x = 900 ⇒ sinx = 1 ⇒ arcsinx = 900
sin(arcsinx) = sin90o = 1
20 sty 13:29
Jack:
Z definicji :
a)
arcsin 3/4 = y ⇔ siny = 3/4
sin(arcsin(siny)) = siny = 3/4
b)
arcsin(sin6) = 6
...
20 sty 13:31
niewiedzący: Nadal nie rozumiem zasady rozwiązywania tego
20 sty 13:44
tomek:
sin(arcsinx)=x
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
np. sin(arcsin |
| )=sin30o= |
| czyli sin(arcsin |
| )= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
20 sty 13:50
Jerzy:
sinx i arcsinx to funkcje odwrotne.
Popatrz na to:
potegowanie i pierwiastkowanie to też fynkcje odwrotne
y = x2 ⇒ x = √y i teraz: y = x2 = (√y)2 = y
20 sty 13:50
niewiedzący: | | 1 | | 1 | |
np. jeśli jest arcsin |
| to szukamy sinusa, którzy przyjmuje wartość |
| dla x ∊ |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
(− |
| , |
| ) − to rozumiem, ale te przykłady jakoś z mojego puntu widzenia dziwnie |
| | 2 | | 2 | |
wyglądają.
20 sty 13:54
niewiedzący: Ale jak jest np. arc sin(sin6) to szukamy sinusa, dla którego przyjmuje wartość 6?
20 sty 13:56
tomek:
to złożenia funkcji odwrotnych sinx oraz arcsinx (cosx oraz arccosx)
20 sty 13:57
Jerzy:
| | 1 | | π | | 1 | |
Teraz: sin(arcsin |
| ) = sin |
| = |
| |
| | 2 | | 6 | | 2 | |
20 sty 13:57
tomek:
szukamy argumentu( x ) którego sinus jest równy sin6
20 sty 13:59
niewiedzący: tomek ok i?
20 sty 14:07
Jerzy:
Dałeś niepotrzebnie 6 ( to utrudnia zrozumienie ). Weźmy 90o:
arc sin(sin90o) = arcsin1 = 90o , bo sin90o − =1
20 sty 14:17
niewiedzący: To jeszcze jest dla mnie zrozumiałe, a jak będzie z 6, czy np. 8?
20 sty 14:24
Jerzy:
arcsin(sin6) = 6 , bo: arcsin(sinx) = x
20 sty 14:29
niewiedzący: | | 3 | | 3 | |
Czyli, że generalnie wartością sin(arc sin |
| ) jest |
| , dla arcsin(sin6) = 6, a dla |
| | 4 | | 4 | |
arc cos(cos2) = 2?
20 sty 14:35
Jerzy:
Tak.
20 sty 14:36
niewiedzący: | | 1 | |
A jeżeli jest taki przykład: sin(arccos( |
| )) |
| | 3 | |
Znalazłem gdzieś taki wzór: sinα=
√1−cos2α z którego można wyliczyć wartość?
20 sty 14:52
tomek:
z tą 6 to będzie trochę inaczej ...
20 sty 15:07
Jerzy:
A niby dlaczego inaczej ?
20 sty 15:12
tomek:
jakby tak popatrzeć na dziedziny tych funkcji...to mi jakoś nie pasuje
20 sty 15:14
Jerzy:
Przecież 6 , to około 1,91*π
20 sty 15:17
Jerzy:
Dziedziną funkcji f(x) = sinx jest zbiór R.
20 sty 15:17
tomek:
| | π | | π | |
i zbiór wartości funkcji arcsin to <− |
| , |
| > |
| | 2 | | 2 | |
20 sty 15:19
Jerzy:
Zgoda
20 sty 15:23
20 sty 15:24
tomek:
| | π | |
sin6=sin(2π−6) i (2π−6)∊<0, |
| > stąd arcsin(sin6)=arcsin(sin(2π−6)=2π−6 |
| | 2 | |
tak będzie dobrze chyba
20 sty 15:35
tomek:
ups , nie tak
teraz poprawione:
sin6=sin(6−2π) i arcsin6=6−2π
20 sty 15:38
tomek:
| | 5π | |
np. obliczmy arcsin(sin |
| ) |
| | 6 | |
| | π | | 5π | |
zauważmy, że |
| < |
| <π i sinα=sin(π−α) |
| | 2 | | 6 | |
| | 5π | | π | | 5π | | π | | π | |
stąd sin |
| =sin |
| i arcsin(sin |
| )=arcsin(sin |
| )= |
| |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
20 sty 15:45