Analiza
Piotr 10: Udowodnij, że
log
2 3 jest liczbą niewymierną
Dowód nie wprost, zakładam, że jest liczbą wymierną
| | p | |
log23= |
| , gdzie p∊Z ⋀ q∊CN |
| | q | |
q*log
23 = p
log
23
q=p
2
p = 3
q
Lewa strona zawsze jest parzysta, zaś prawa jest nieparzysta. Co prowadzi do sprzeczności,
L
s≠P
s. Zatem log
23 jest liczbą niewymierną
OK?
3 paź 19:38
Piotr 10:
Skorzystałem ze znanego wzoru nam i wyszło przymując, że kąt alfa leży w I ćw, układu
kartezjańskiego
3 paź 19:46
Kacper:
3 paź 20:16
Piotr 10: Mam pytanie
Zacząłem dzisiaj analizę matematyczną. Robić zadania po kolei ze Skoczylasa ? Dobrze robię ?
Chodzi o dział zbiór liczb rzeczywistych. Oczywiście takich dowodów na studiach nie miałem.
Może takie coś pojawić się na jakimś sprawdzianie czy coś ? Jak to jest ?
3 paź 20:22
Kacper: Przede wszystkim rób to, co wymaga osoba prowadząca zajęcia. Nie wiem co dokładnie masz na tych
wykładach i ćwiczeniach.
3 paź 20:24
Piotr 10: Ok. Miałem funkcje cyklometryczne czy jakieś tam. Dziwne to trochę, ale na razie to skończe
3 paź 20:26
Kacper: Zapewne arctg, arccos, arcsin, arcctg?
3 paź 20:27
Piotr 10: arc sin (sinx) czarna magia. Nie potrafiłem w ogóle zrozumieć prowadzącego ćwiczenia z analizy
3 paź 20:28
Kacper: arcsin(x) tak?
3 paź 20:32
Piotr 10: Nie
arcsin( sinx) − to narysować
sinus hiperboliczny i cosinus.
3 paź 20:33
Piotr 10: Mam nadzieję, że Skoczylas powinien wystarczyć chociaż by na 3 plus jakaś własna rozkmina
3 paź 20:36
Kacper: y=sin(x)
x=arcsin(y)=arcsin(sin(x))
Tylko należy pamiętać, że odwracamy funkcje w przedziałach.
3 paź 20:44
Mila:
Piotrze
W Skoczylasie jest dokładnie wyjaśniony ten wykres, pisałam to , ale coś mi się komputer
zbuntował i wszystko zniknęło po komunikacie "niedobrze."
Czytaj i zadaj pytanie, gdzie masz wątpliwości.
3 paź 21:28
Piotr 10: Na razie to czytam kresy górne zbiorów i dolne. Dziś 4h analizy, jest co robić. Oczywiście na
wykładach co innego a na ćwiczeniach też co innego. Ale przywykłem
Będę pisać jak coś
3 paź 21:43
Piotr 10: Mila jakoś nie mogę znależć wyjaśnienia tego wykresu funkcji
3 paź 23:20
Mila:
Funkcje cyklometryczne.
Jutro Ci mogę napisać, bo dziś komputer coś mi fiksuje z wykresami.
3 paź 23:21
Piotr 10: Tylko są podstawowe funkcje, czyli arcctg x itd
Nie ma arccos(cosx)
3 paź 23:25
Piotr 10: Ok
3 paź 23:27
Mila:

f(x)=arcsin(sin(x))
D
f=<−1,1>
| | π | | 3π | |
Sin(x) jest funkcją okresową , T=2π, rozważymy wykres w przedziale <− |
| , |
| >. |
| | 2 | | 2 | |
Funkcja odwrotna istnieje dla funkcji różnowartościowej.
sin(x) jest funkcją różnowartościową Zw=<−1,1>, co pokrywa się z dziedziną y=arcsin(t)
| | π | | π | |
Wtedy f(x)=x dla x∊<− |
| , |
| > z definicji funkcji odwrotnej. |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 3π | |
W przedziale ( |
| , |
| > argumenty są przesunięte o π w stosunku do poprzedniego |
| | 2 | | 2 | |
przypadku. Wartości funkcji maleją od 1 do (−1).
| | π | | π | |
x=π+u, gdzie u∊(− |
| , |
| > stąd u=x−π |
| | 2 | | 2 | |
f(x)=arcsin(sinx))=arcsin(sin(π+u))=arcsin(−sinu))=−arcsin(sin(u))=−u=−(x−π)=−x+π
Podsumowanie :
| | π | | π | |
f(x)=x dla x∊<− |
| , |
| > |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 3π | |
f(x)=−x+π dla x∊( |
| , |
| > |
| | 2 | | 2 | |
3 paź 23:50
Mila:
Jest Trivial, Godzio,ICSP, to na pewno spojrzą i coś lepiej wyjaśnią, są na bieżąco z
materiałem.
3 paź 23:54
Piotr 10: Ok, dziękuję
4 paź 00:00
Piotr 10: Znaleźć
supremum czyli największy element zbioru A
supA = 1
4 paź 10:04
Ajtek:
A przypadkiem nie 0? dla n=1 masz 1−1=0. Ręki sobie nie dam jednak uciąć.
Cześć
Piotr 10 
.
4 paź 10:51
Piotr 10: Witaj, nie wiem właśnie
4 paź 11:02
WueR:
Element najmniejszy i supremum to dwa rozne pojecia.
4 paź 11:19
WueR:
Element najwiekszy*
4 paź 11:19
Piotr 10: :(. Pomożesz, bo sobie nie daje rady ?
4 paź 11:22
WueR:
Supremum w tym przypadku bedzie wlasnie 1. Ale wlasnie wbrew temu co wczesniej powiedziales
| | n−1 | |
"supremum czyli najwiekszy element zbioru A" − no bo przeciez 1∉{ |
| :n∊N}, czyz nie? |
| | n | |
4 paź 11:23
Piotr 10: No tak. A możesz coś więcej napisać o supremum i inf ? Bo ciężko mi idzie
4 paź 11:25
WueR:
No to zerknij na definicje. Supremum to najmniejsze ograniczenie gorne danego zbioru. A jak nie
wiesz, co to ograniczenie, to znowu zerknij na jego definicje. Infimum analogicznie.
4 paź 11:26
Piotr 10: Ok. Już lepiej
Też 1?
4 paź 11:41
WueR:
4 paź 11:49
Piotr 10: A jak z tymi wykresami funkcji
arc sin(sinx). Nie potrafie tego zrozumiec
4 paź 12:05
WueR:
Tzn. czego dokladnie nie potrafisz zrozumiec?
4 paź 13:06
Piotr 10: Wieczorem napiszę, teraz definicje granicy ciągu
4 paź 13:18
Piotr 10: Mila w Skoczylasie jest napisane, że dziedziną funkcji f(x)= arcsin(sinx) jest R, dlaczego
4 paź 19:09
#banasz: arcsin x −> −1 ≤ x ≤ 1
arcsin(sin x) −> −1 ≤ sin x ≤ 1 −> dla x ∊ R
4 paź 19:12
Piotr 10: OK. Thx
4 paź 19:13
Mila:
Tak, mój zapis D dotyczył funkcji y=arcsin(t), to miałam na myśli, komputer mi coś fiksował i
to była kolejna wersja , więc z usterką, Banasz ładnie wyjaśnił.
4 paź 19:20
Piotr 10: Szczerze to nie rozumiem tego zadania. Za trudny przykład dla mnie.
4 paź 19:45
Mila:
Przeczytaj kilka razy, patrz na wykres.
Ważna jest dziedzina i zbiór wartości funkcji.
4 paź 19:54
4 paź 21:12
Piotr 10: Popytam ludzi na uczelni, bo nadal tego nie potrafię

. Dzięki za chęci pomocy
5 paź 14:11