matema
chris.......m: : przekątne rombu maja długosci 8cm i 6cm. oblicz obwód tego rombu.2zad przekatna rombu ma
długosć 6cm a obwód wynosi 52cm .oblicz pole tego rombu. bardzo prosżę o zrobienie tych zadań
egzaminacyjnych ,bo dzisiaj mam wieczorem egzamin z matmy. błagam zróbcie to . emotka e
15 sty 15:38
Fruu:

1)
3
2+4
2=x
2
9+16=x
2
25=x
2
h=5 v h=−5 odrzucamy
Obw= 4*5=20cm
15 sty 16:16
Fruu:

obw = 52cm
obw = 4*a
52=4*a
a=13
x
2+3
2=13
2
x
2+9=169
x
2=160
x=
√160=
√10*16=4
√10
b= 2*4
√10=8
√10
pole = 0.5*8
√10*6=3*8
√10=24
√10 cm
2
15 sty 16:28
Aramis:

3
Hmm ....
Fruu ...dziwnie to pooznaczał

bo P=
12*e*f...........
12= 0,5

gdzie e i f −−−to długości przekątnych rombu IACI= f IBDI= e
a= 13 e= 6 => IOBI=
12e= 3
to z małego trójkąta prostokątnego ABO IAOI=
12f
z tw. Pitagorasa:
(
12e)
2 +(
12f)
2 = a
2
więc
14f
2= 13
2 − 3
2
14f
2= 160
to
12f= 4
√10
to:
f= 8√10
teraz podstawiając otrzymasz:
P=
12* 6*8
√10
P= 24√10 cm2
15 sty 19:50
Fruu: co wy macie do tego oznaczenia =)))))
15 sty 20:25
Aramis: 
masz wyjaśnione
34336
15 sty 20:29
15 sty 20:30