matma
chris......m: : przekatne prostokata przecinaja się pod katem α=60 stopni.oblicz pole prostokata jesli
długóśc przekatnej wynosi 20cm. prosze o dokładne wypisanie danych zrobienie tego zadania
dzisiaj ,bardzo prosze błagam pleaseee...emotka
15
przekątna a = 20 α = 60 stopni h2+52=102 h2+25=100 h2=75 h=√75=√3*25=5√3 b = 2* h = 2* 5√3=10√3
c= 2* 5 = 10 Pole= b*c = 10√3*10=100√3 proszę napisąć czy to jest dobrze idlaczrgo pole pole
prostokąta = b*c przeciez pole =a*b bardzo proszę o pilna odpowiedz

15 sty 19:53
Aramis:
pole obliczasz ze wzoru
pole każdego czworokąta jest równe połowie iloczynu długości przekątnych
przez sinus kąta zawartego między nimi
ponieważ w prostokącie przekątne są równej długości , to:
P= 12*d*d*sinα
P=
12*20*20*
√32= 100
√3 cm
2
15 sty 20:09
Fruu: chris, oznaczyc se na obrazku mozna jak sie chce xDD
wzor jest wzorem, oznaczenie nie musi byc identyczne na rysuknu =)
15 sty 20:24
Aramis:
To prawda

ale dla kogoś kto umie matematykę

W poprzednim zad. z rombem trochę tymi oznaczeniami namieszałeś

bo
chris ..... tego nie pojął !
Nie mówiąc ,że nie wie iż 0,5 =
12
15 sty 20:28
Fruu: ajaja =)
15 sty 20:44