Kąt pomiędzy wektorami
stokrotkę: Obliczyć kąt pomiędzy wektorami
p = 3a + 2b
q = a + 5b
jeżeli wiadomo, że a i b są
wektorami jednostkowymi wzajemnie prostopadłymi.
Tutaj wychodzi mi 3/(
√5*
√41)
19 sty 15:24
19 sty 15:31
stokrotkę: robię tak samo, identyczym sposobem a wynik jest jw.
19 sty 15:40
Adamm: | | (3a+b)•(a+5b) | |
cosα= |
| |
| | √32+22√12+52 | |
policz
19 sty 15:41
stokrotkę: tam widzę zrobiłem błąd i zamiast a+5b będzie −4a + 5b
Reasumując mam wynik 3/√13*41
19 sty 15:53
stokrotkę: a w kluczu Pi/3 w tym rzecz
19 sty 16:52
Adamm: błąd widocznie
19 sty 16:56