Oblicz wartości wielomianu w dla: x=0 x=2 i x=-2
Kamil: Oblicz wartości wielomianu w dla: x=0 x=2 i x=−2
a) w(x) = 2x
3 − x
2 + x − 4
Mam problem z znakami. Z góry dzięki

.
17 sty 16:30
Jack:
w(0) = 0 − 0 + 0 − 4 = − 4
17 sty 16:32
Janek191:
w( −2) = 2*(−2)3 − (−2)2 − 2 − 4 = −16 − 4 − 6 = − 26
17 sty 16:36
Kamil: A wie ktoś jak rozwiązać dla x = 2 ? ,bo nie umiem wstawić znaku.
17 sty 16:57
17 sty 17:00
Kamil: Dobrze. Będzie + czy − tu gdzie podkreśliłem. w(x) = 2x3 −x2 + x − 4 bo jak pod −x2
podstawię 2, to będzie wtedy −22 i jak będę podnosił do potęgi to będzie 4 na + czy − Bo po
podniesieniu do potęgi 2 liczba ze znakami minus minus się łączą ? Ale liczba nie jest w
nawiasie.
17 sty 19:04
5-latek: Masz W(2)=....... z tego widzisz ze za x do wielomianu wstawasz wartosc w nawiasie
W(2)= 2*(2)3−(2)2+2−4 = 16−4+2−4
17 sty 19:26
Kamil: Dzięki czyli będzie na minusie i liczba musi być w nawiasie.
17 sty 20:10