matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Planimetria
Mike:
https://matematykaszkolna.pl/forum/195731.html
Witam trafiłem na to zadanie u nie wiem skąd to stwierdzenie że trójkąty są podobne. Może ktoś zerknąć i wyjaśnić mi skąd się to wzięło,?
16 sty 21:46
Eta:
ΔODA podobny do Δ DCA z cechy (kkk)
4
x
1
to:
=
⇒ 3x=16 ⇒ x= U{5
3
4
3
1
to
|OC|
= 3+x= 8
3
16 sty 22:05
Mike:
Dziena Eta
16 sty 22:21