Oblicz odległość punktu C od środka okręgu
lolly: Dany jest okrąg o środku w punkcie O i promieniu 5 cm. Z punktu C poprowadzono dwie styczne do
tego okręgu. Cięciwa AB wyznaczona przez punkty styczności ma długość 8 cm.
2 kwi 15:06
Skipper:

...popatrz ... i licz ...
2 kwi 15:21
lolly: dzieki
2 kwi 15:27
Janek191:
r = 5 cm
AB = 8 cm
x − odległość cięciwy AB od środka okręgu O
d − odległość punktu C od środka okręgu O
Mamy
x
2 + 4
2 = 5
2
x
2 = 25 − 16 = 9
x =
√9 = 3
x = 3 cm
−−−−−−−−−−−
Z podobieństwa trójkątów mamy
3*( d − 3) = 4*4 = 16
| | 16 | | 16 | | 9 | | 25 | | 1 | |
d = |
| + 3 = |
| + |
| = |
| = 8 |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
==================
2 kwi 15:32
leon: Czy można to zadanie zrobić na układ równań stosując dwukrotnie twierdzenie Pitagorasa?
2 kwi 17:09