kto mi rozwiąze to zadanie tylko dokladnie zebym zrozumiał:)
nie kumam maty POMOCY: W trójkącie prostokątnym naprzeciw kąta ostrego α leży przyprostokątna dł 3cm druga
przyprostokątna ma dł 6cm.Oblicz wartość funkcji sinα
Z góry dzięki
14 sty 20:10
Aramis:
zobacz tu
397 .......... postaraj się rozwiązać sama .
bo inaczej , to nigdy
"nie pokumasz maty"
14 sty 20:20
zz:

z tw. Pitagorasa wyznaczymy c,czyli przeciwprostokątną
c
2=a
2+b
2
c
2=3
2+6
2
c
2=9+36
c
2=45
c=
√45
c=6,7
sinus kąta α=
stosunek przyprostokątnej leżącej naprzeciwko kąta αdo przeciwprostokątnej c
sinα=
ac
sinα=
36,7
sinα=0,4477≈0,448
α=26,40 ( z tablic trygonometrycznych)
14 sty 23:35