.
Janek: Zbadaj zbieżność szeregu.
∞
n=2
wykazuję zbieżność
| 5√n+2 | | 5n1/2 * n3/2 | |
| ≤ |
| = |
| n4−2n2+5 | | n4−2n2 | |
| | 5n2 | | 1 | |
= |
| =5 * |
| ← szereg zbieżny dlatego |
| | n2(n−2) | | n2−2 | |
∞
| | 5√n+2 | |
∑ |
| również jest zbieżny |
| | n4−2n2+5 | |
n=2
Dobrze to zrobiłem tam przy zwiększaniu licznika zmieniłem z dodania stałej na mnożenie przez
zmienną n można tak?
11 sty 22:17
11 sty 22:20
Janek: no tak ale nic z tego nie zrozumiałem i zrobiłem po swojemu, to dobrze zrobiłem czy nie?
11 sty 22:30
jc: Można trochę prościej.
5
√n + 2 ≤ 5n + 2n = 7n
n
4 −2n
2 +5 ≥ n
4 − 2n
2
| 5√n + 2 | | 7n | | 7 | |
| ≤ |
| = |
| |
| n4 −2n2 +5 | | n4 −2n2 | | n(n2−2) | |
11 sty 22:38
Janek: no nie wiem czy to tak prościej bo tutaj chyba znowu trzeba wykazać poprzez kryterium
porównawcze
że to co Ci wyszło jest zbieżne
11 sty 23:02
jc: Przecież u Ciebie jest podobnie. ∑1/(n2−2) "szereg zbieżny dlatego"
(no właśnie, dlaczego?)
11 sty 23:06
Janek: no dlatego że
∞ ∞
n=2 n=4
| | 1 | |
a u Ciebie wychodzi to |
| no i tutaj nie jestem pewien dlaczego ten szereg jest |
| | n3 −2n | |
zbieżny dlatego
zastosowałbym kryterium porównawcze żeby to sprawdzić
11 sty 23:20
jc: Pomyliło Ci się, (n−2)2 ≠ n2 − 2
11 sty 23:23
Janek: aaa racja czyli to co mi wyszło też powinienem jeszcze raz sprawdzić kryterium porównawczym?
11 sty 23:29
Janek: tak?
11 sty 23:42