stereometria
Pati18773:

Wyznacz pole powierzchni kuli wpisanej w stożek, którego przekrojem osiowym jest trójkąt
równoramienny o polu S i największym kącie równym 120.
11 sty 21:14
Pati18773: Na forum było już to zadanie tutaj
270411
11 sty 21:23
piotr:

sin60 = R/(h−R)
h=l*cos60
l=
√2S/sin60
11 sty 21:29
Pati18773: nadal nie rozumiem
11 sty 21:34
Mila:
A czego nie rozumiesz w rozwiązaniu z linka?
11 sty 21:48
Eta:
| S√3 | |
P(ABC)=H*H√3 = S ⇒ H2= |
| |
| 3 | |
z podobieństwa trójkątów ADC i EOC z cechy (kkk)
|AC| | | |OC| | | 2H | | H−R | |
| = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ 2R=√3H−√3R |
|AD| | | |OE| | | H√3 | | R | |
| √3H | | 3H2 | | √3S | |
⇒ R= |
| /2 ⇒ R2= |
| podstaw za H2= |
| |
| 2−√3 | | (2+√3)2 | | 3 | |
R
2=........
P(kuli)=4πR
2=............
11 sty 21:49
Eta:
Witaj
Mila 
Pewnie nie rozumie "tw. o dwusiecznej"
11 sty 21:50
Mila:
Witaj
Eto 
Tak, nie napisałam tam jakiego kąta dotyczy ta dwusieczna.
11 sty 21:53
Pati18773: nie wiem skąd tam jest 2H
11 sty 21:54
Eta:
2 sposób ( łatwiejszy
| a+b+c | | 4H+2H√3 | |
S= R*p p= |
| = |
| = H(2+√3) |
| 2 | | 2 | |
| S | | 1 | | S | |
R= |
| i S= |
| |AB|*|CD| ⇒S= H2√3 ⇒ H2= |
| |
| H(2+√3) | | 2 | | 2√3 | |
| S2 | |
R2= |
| =............. dokończ |
| H2(2+√3)2 | |
P(kuli)= 4πR
2=..........
11 sty 22:04
Eta:
trójkąt ekierka z gimnazjum ...
11 sty 22:06
Eta:
Oczywiście na szarej ekierce ma być na przeciw kąta 60o −−−− a√3
( bo nie napisałam na rys)
11 sty 22:08